söndag 4 april 2010

Sven Tycker - Sveriges äldsta blogg fyller 13 år

Sven Tycker - Sveriges äldsta blogg
I dag fyller bloggen Sven Tycker tonåring, alltså 13 år. Det allra första tyckeriet skrevs den 4 april 1997. Tanken då var att träna lite på hur man gjorde en hemsida. Begreppet Blogg fanns inte, men någonstans hade jag hittat något man kallade "Dagbok på nätet". De första månaderna skrev jag inte något dagligen. Det var först framåt juni månad som tanken att tycka till varje dag dök upp. Tyckerierna var från början ganska kortfattade och det handlade bara om en enkel sak varje dag. Med tiden har tyckerierna blivit mer argumenterande och mer funderande samtidigt som jag tar upp flera olika ämnen varje dag. Något som inte ändrats så mycket är sidans layout på orginalet av bloggen. Det har skett mindre förändringar. Men grundtemat med den vackra gula bakgrunden och röda inslag har funnits med hela tiden (det handlar naturligtvis om de skånska färgerna). Om jag minns rätt så hade jag dock ännu större textstorlek från början, men ändrade detta ganska snabbt. Jag hoppas att de flesta av er som läser finner samma nöje att läsa, som jag finner i att skriva. Man behöver faktiskt inte alltid hålla med för att återvända regelbundet, för det hoppas jag att ni gör. Men det känns skönt om ni i varje fall funderar över det jag skriver. Hur som helst är ni välkomna igen í morgon. Jag brukar skriva att Sven Tycker är Sveriges äldsta blogg. Naturligtvis är den inte den första, men jag är övertygad om att det är den äldsta fortfarande aktiva dagliga bloggen. Bilden är förresten, tror jag, den ursprungliga rubriken på sidan. Sedan juni 2006 finns bloggen även att läsa här på Blogger.
Hör gärna av dig


Springtimeuppladdning 2010: Jag fortsätter att lyckas hålla min målsättning att springa en runda varannan dag (tre gånger i veckan). I dag var det enligt planen dags för en lite längre runda så jag bestämde mig för att förlänga ytterligare till en dryg mil. Eftersom det hotades med att det skulle bli regn (ett hot som senare infriades) så gav jag mig ut ganska tidigt. Tidigare än vanligt alltså. Jag mötte min gamla arbetskompis Kent i skogen och han var imponerad över att jag var ute och sprang "på morgonen". Jag har ju tidigare främst sprungit på eftermiddagen, men har på sista tiden nu lyckats ge mig ut redan på förmiddagen, men i dag ytterligare tidigare än vanligt. Rundan blev upp till Tingvalla och sedan Skanneloppetrundan och hem via Skyttehus, Bronsåldersvägen, Kalvahagen och sedan kortaste vägen hem. Faktum är att jag blev ganska imponerad över att jag inte blev tröttare än jag blev. Även om tiden, exakt 60 minuter kanske inte är allt för mycket att skryta över.

Även i dag tänkte jag kommentera en artikel i Dagens Nyheters Ekonomibilaga. Under rubriken "Massbyten problem för premiepensionen" skriver man att den ökande ovanan att låta speciella förvaltare sköta premiesparandet skapar problem för Premiepensionssystemet eftersom det skapar stora plötsliga förändringar i systemet som kostar i administration. Jag tar för givet att alla de hoppjerkor som vill leka slipsnissar med sina pensionspengar också får betala alla extra kostnader som bytena förorsakar. Jag tar för givet att vi som INTE sysslar med kortsiktiga spekulationer INTE heller tvingas subventionera hoppjerkornas kostnader. Jag har ju själv gjort ett medvetet val i mitt PPM-sparande. Ett medvetet val som innebär att jag inte valt alls utan låter mina pengar ligga hos Premiesparfonden. Enligt mitt Orange kuvert var detta inte ett felaktigt val. Min kursutveckling är exakt densamma som den genomsnittliga för hoppjerkorna. Men med den skillnaden att jag betalar mycket lägre avgifter till "min" fond för detta. Och jag är alltså inte intresserad av att subventionera hoppjerkornas spekulationer.

Ett kasino i Lyon i Frankrike har rånats. Är inte hela verksamheten ett enda stort rån?

Slutligen noterar jag att Israel för första gången på över två år tillåtit att det förs in kläder och skor till Gaza. En form av framsteg.

2 kommentarer:

Peter Tuominen sa...

Grattis på födelsedagen, Sven Tycker!

Sven Tycker sa...

Jag tackar, och hoppas på 13 år till.....