torsdag 15 april 2010

Ljug inte Cristina Husmark Pehrsson!

I en replik på Aftonbladets debattsida fortsätter Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) med att sprida sina statistiklögner. Under rubriken "Masspensionering gör ingen trygg" hävdar vår ljugande moderatminister fortfarande:
1/ Att en halv miljon svenskar var förtidspensionerade. Faktum är att 2006 hade knappt 325.000 en full sjukersättning.
2/ Att svenskarna är Europas sjukaste folk. Faktum är att om man anpassar jämförelsen till att länder har olika regler för sjukskrivning, för sjukpension och för ålderspension så är vi inte alls sjukast. Däremot kanske ärligast och kallar sjuka människor för sjuka och inte för arbetslösa eller socialbidragstagare.
3/ Att det förtidspensionerades 140 personer per dag (siffran har sjunkit från de 150 man hävdade tidigare). Faktum är att maximalt 60 personer om dagen fått en stadigvarande sjukpension.

Verkligheten är att Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) vill göra som många andra länder. Dvs ljuga med siffrorna. Ättestupapolitiken i sjukförsäkringen som införts har ju till syfte att "omförsäkra" sjuka människor till arbetslösa. Det är vanligt i många länder, men löser inte problemen. Vad som behövs är utökade möjligheter till anpassade anställningar på arbetsmarknaden. Det må kallas lönebidrag eller något annat.

Men, Cristina Husmark Pehrsson, sluta att ljuga med statistiken.

Springtime firar 30 år
Springtime 2010: Kvällen har jag tillbringat i trevligt sällskap på Helsingborgs Idrottsmuseum. Det har varit en träff mellan oss 18 som i år springer det 30:e Spingtimeloppet (dvs alla loppen). Deltog gjorde också representanter från arrangerande IFK Helsingborg och Helsingborgs Dagblad. Bland annat HD:s gamla chefredaktör Lars Wilhelmsson som varit starter under de flesta loppen väl. Ett roligt minne av honom handlar om ett annat lopp som HD arrangerade, ett lagmaratonlopp, Hamn till hamn, mellan Höganäs - Helsingborg och tillbaka igen. Fördelat på 8 sträckor. Under många år hade vi ett lag på Försäkringskassan som sprang. Ett år när Lars Wilhelmsson fyllde år (jämnt) gick det ut "order" om att när han startade med startpistolen skulle ingen löpare börja springa utan alla skulle stå kvar. Och det fungerade. Jag tror aldrig jag sett en mer förvånad starter! Hur som helst är vi nu 18 stycken som sprungit alla loppen och det var en trevlig kväll. Intressant är att Åstorp är klart överrepresenterade med 4 stycken av de 18. Nu gäller det bara att klara av loppet också.

Jag har anmält mig till en annan tävling, Artist Hair Challenge som arrangeras av OBH Nordica. Efter omröstning på bilder ska så småningom någon utses som segrare och vinna en heldag i Stockholm med stajling och proffsfotografering. När jag kollade i dag på eftermiddagen låg jag på 17:e plats med sammanlagt 55 röster. Den bild som deltar är den "skäggiga gubben" som finns i huvudet på min blogg också. Jag känner mig mycket stolt över vilket förtroende svenska folket ger mig. Gå in du också och rösta på mig!

För övrigt har nog Anders Borgs budget som presenterades i dag helt försvunnit i ett askmoln från ett vulkanutbrott på Island. Askan är farlig för flyget så för tillfället har väl all flygtrafik stoppats i Norden, Brittiska öarna, Benelux, Frankrike, Tyskland osv. Något som naturligtvis närmar sig en katastrof för vårt uppstressade samhälle. Förra gången vulkanen hade utbrott varade detta i ett år... Anders Borg är nog ledsen eftersom hans valfläsk i budgeten helt försvunnit i askmolnet.

2 kommentarer:

Annika sa...

Varför anmäler du dig till en tävling som ger unga människor en chans att förverkliga en dröm? Trist att du försöker knuffa bort någon från topp 5 som är seriös.

Sven Tycker sa...

1/ Risken / chansen för att jag hamnar bland de fem första är 0,0000001. Alltså knuffar jag inte bort någon som vill "förverkliga sina drömmar".

2/ Faktum är att jag tycker mycket illa om den utseendefixering som den här tävlingen är en del av. Som pappa till en tonårsdotter blir jag skrämd över hur t.ex. reklamen skapar komplex och orealistiska förväntningar hos unga.

3/ Uppenbarligen är det en hel del som är inne och röstar som tycker något liknande. I annat fall hade dom inte röstat på mig. Jag är förvånad över hur många röster jag fått. Kanske tycker dom att jag är i större behov av Stockholmsresan än många wannabees.