onsdag 7 april 2010

Europeiska Unionen illa mat

Storbritanniens flagga
Det ska bli val i Storbritannien om en månad. Arbetarpartiets Gordon Brown har gått till drottningen och bett om att få arrangera nyval. Opinionsundersökningarna tyder på att det Konservativa partiets David Cameron just nu ligger bäst till. Men, det brittiska valsystemet med majoritetsvalkretsar gör att det kan hända mycket väldigt snabbt. Och valsystemet innebär till och med att det parti som får ensam majoritet i Parlamentet inte ens behöver vara det parti som får flest röster. En intressant fråga om det blir maktskifte i Storbritannien är hur detta påverkar britternas förhållande till EU. Endast 20% av britterna "litar" på EU (I Sverige är siffran 40%). Och det konservativa partiet har en mycket mer kritisk syn på EU-samarbetet än Labour. Och redan Labour tillhör skeptikerna inom EU.

Alla tidningar med självaktning har i dagarna publicerat Agrias lista över de mest populära kattnamnen (eller rättare sagt populäraste namnen bland de katter som är försäkrade hos just Agria). I toppen hittar vi Gizmo följt av Ramses, Ceasar, Simba och Morris. Gizmo? Vem f-n döper sin katt till Gizmo? Kom Gizmo! Kom? Vår katt heter Mio, och det namnet fanns inte med på listan. Inte heller hans smeknamn, "Kattfan", fanns med på listan. Vi har nämligen begåvats med världens mest klumpiga katt.

Jag hörde förresten att Förskingringsminister Mats Odell (kd) har haft en framgång för en gångs skull. Mats lyckades få Telia Soneras bolagsstämma att sätta stopp för bonusraseriet. Det är ju kul när han lyckas med något. Det ska bli spännande att se om det kan bli en fortsättning på begränsningarna av bonusarna. Bonusraseriet är en sjuka som förvärrat den ekonomiska krisen. Slipsnissarna har lockats till kortsiktiga vinster och framgångar för att få utbetalt saftiga bonusar. Att det sedan inte fungerade långsiktigt gör inget. För då har nissarna gått vidare till något annat ställe och plockat ut nya bonusar på kortsiktiga spekulationer. Det gör ont att säga det, men Heja Mats Odell!

Mannen som uppges vara Miljöminister, centerpartisten Andreas Carlgren, har deklarerat att det ska bli en licensierad vargjakt även nästa år. Det har han tydligen bestämt sig för redan innan årets vargslakt har hunnit utvärderas. Men han var väl av nöd så tvungen. Jag har tyckt att den gode Andreas har sett väldigt platt ut på sista tiden. Men det är väl alla gånger har körts över av sina regeringskollegor (läs Fredrik Reinfeldt). Han har blivit ganska trumlad efter en tid. Jag fattar inte att han sitter kvar. Jag tror nämligen på Andreas Carlgrens ärliga önskan att göra något för miljön. Så att han låter sig köras över av en trumla om och om igen är tragiskt.

Dagen har varit den varmaste än så länge det här året. Jag är övertygad om att kvicksilvret kröp över 15 med marginal. Det har varit riktigt skönt. Det blev nästan för svettigt att slita i trädgården. Men egentligen var det skönt.

Inga kommentarer: