måndag 5 april 2010

Kampen mot tågförseningar

För exakt 100 år sedan, den 5 april 1910, beslutades det att förbjuda kyssande på tågstationer i Frankrike. Nu var dock detta inte ett utslag av moraliska tankar som man kan tro. Det handlade helt enkelt om ett försök att lösa ett problem som man fortfarande inte har löst - försenade tåg. Ska man kyssas farväl får man göra detta där hemma i förväg! Det finns då också chans att göra det riktigt ordentligt också...

Enligt en studie som gjorts vid Universitetet i Tel Aviv är rökare mer korkade än icke-rökare. Fast jag tycker inte att det behöver göras någon vetenskaplig studie för att komma fram till detta. Det räcker till exempel med att titta ner i marken när man är ute och går. Naturen är full av cigarettfimpar. Det verkar som om rökare tror att fimpen med filter försvinner bara man har släppt den på marken. Har DU sett en rökare som inte bara sprätter iväg fimpen? Och paketet släpper man också bara på marken när man tömt det. Enligt undersökningen i Tel Aviv hade rökare en snitt-IQ på 94. Detta medan ickerökare hade en IQ på 101. Det framgick dock inte av studien om man blev rökare för att man hade lägre IQ, eller om IQ:n blev lägre pga rökningen. Jag för min del tror att det är en kombination av båda!

Gamla smedjan
Det var som sagt dags för premiären för Friluftsfrämjandets Vårlunken i dag. En tipspromenad uppe i skogen på Björnås som arrangeras av Friluftsfrämjandet och som startar vid deras stuga. Deltagandet har blivit en tradition i familjen sedan många år tillbaka. En trevlig skogspromenad där hela familjen kan delta. Under promenaden upp tog jag, apropå mina funderingar i lördags om gamla stugor, den här bilden vid Kalvahagen. Det syns dåligt, men det är en liten upphöjning just här och det uppges att den gamla smedjan i Björnekulla by låg just här. Mindre än 100 meter bort finns rester av en gammal brunn. Själva tipspromenaden gick väl inte så där bra. Vi hade 5, 6 och 7 rätt på de tio frågorna. Vi skulle kanske haft kalender och karta med så att vi kunnat slå upp svaren, det fanns dom som gjorde så. Nästa söndag tar vi med en liten laptop och modem så att vi kan koppla upp mot Internet och slå upp på Wikipedia...

När Högeralliansen trädde till 2006 var ett av de första besluten att minska anslagen till Arbetsmiljöverket. Fram tills nu har anslaget skurits ner med 160 miljoner kronor. Resultatet har bland annat inneburit att antalet inspektioner som kunnat göras minskat, från 28.000 till 21.000. Antalet inspektörer har minskat med 30%. Det som drabbats är de förebyggande inspektioner som görs på arbetsplatser. Men det är väl det som är syftet med nedskärningarna. Inspektionerna kan ju resultera i krav på förbättringar av arbetsmiljön. Och sådant kan kosta pengar. Pengar som behövs för att betala bonus till direktörn på företaget och öka aktieutdelningen till ägarna. Arbetsmiljön är en bisats.

Från sportens värld läser jag följande två rubriker: "Här tvingas polisen använda pepparspray mot Djurgårdens klack" och "Bajen-hjälten stämplad blodig av AIK:s kapten". Idrott förbrödrar brukade man säga en gång i tiden. Men DET var länge sedan. Observera att det är Fjollträskarna som missköter sig igen. Men det är det väl ingen som förundras över.

Inga kommentarer: