lördag 17 april 2010

Moderata svartfötter

Fredrik Reinfeldt jobbar frenetiskt på att få svenska folket att tro att Moderaterna är ett Socialdemokratiskt parti. Jag tycker nästan det är lite patetiskt att höra när han hyllar allt som är så bra med det svenska välfärdssamhället. Och som hans egna företrädare ju gjorde allt dom kunde för att motarbeta. Men ordern uppifrån om kursändringen har inte riktigt nått ut till alla underorganisationer. Det Fria Moderata Studentförbundet, FMSF, håller fast vid mer traditionella moderata värderingar. Viceordförande Gustaf Dymov hävdar att: "Det är dags att göra svartfot till ett positivt begrepp." Vad får då denna moderat till att hylla strejkbryteriet? Jo, när Handels nyligen varslade om strejk för att få igenom sina krav på 5,85 resp 4,77 i löneökningar i lönerörelsen erbjöd sig ledningen för FMSF att agera strejkbrytare för att försvara vår rätt att shoppa "när som helst". Jag tycker det är skönt när någon vågar stå upp för sina värderingar.

Monumentet i Kvidinge
Den 28 maj 1810 trillade kronprins Karl August av sin häst under en militärövning på Kvidinge Hed. Kronprinsens död (han var barnlös) ledde sedan till att den svenska makteliten beslutade sig för att istället importera den franska marskalken Jean Baptiste Bernadotte till att bli svensk kung. Karl August död var alltså den direkt bidragande orsaken till att vår nuvarande knug är just det knug av Sverige. I Kvidinge ska i samband med 200-års minnet ett minnesarrangemang arrangeras av Åstorps kommun och Kvidinge hembygdsförening. Men varken Knugen eller lill-Tjabo är intresserade av att komma. Dom har annat att göra. Knugen förbereder väl ett bröllop (Vickan) och hur man sedan ska bortförklara kungligheternas första brutna förlovning i historien (Madde). Och lill-Tjabo är väl upptagen av att leka racerförare.

Röstfusket inom Moderaterna i Stockholm, som avslöjades för en tid sedan, har ploppat upp igen i media. En av Fredrik Reinfeldts närmaste män, hans statssekreterare HG Wessberg, pekas nu ut som att ha haft kännedom och uppmuntrat fuskandet. HG Wessberg var ordförande för Stockholmsmoderaterna tidigare och blev då informerad om fuskandet med nya medlemmar och valfusket men uppmanade till att man skulle fortsätta med systemet. Själv har jag ingen aning om vad som är sant eller inte. Men visst är det härligt med snaskiga rykten?

Slutligen noterar jag att den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott fortsätter att hålla flyget i stora delar av Europa på marken. Jag tror att sotmolnet på sikt är nyttigt för oss. Vi lever på naturens villkor, något som vi borde ha i våra tankar lite oftare.

Inga kommentarer: