fredag 2 april 2010

Anmäl dig till Efterarbetet
Det är mer än jag som har undrat över hur det kommer sig att frågan om Höginkomstnära tjänster (det som även kallas RUT-avdrag) har rönt ett sådant stort intresse från media. Egentligen är det ju bara en marginell företeelse för en mycket liten grupp. Men Röde Orm har i tidningen Efter Arbetet avslöjat att journalister och chefredaktörerna på de stora tidningarna är kraftigt överrepresenterade bland de som utnyttjat andra skattebetalares subventioner för att få hemmet städat. Exempelvis Gunilla Herlitz, chefredaktör för Dagens Nyheter fick 52 939 kronor i Rut-bidrag. Lena K Samuelsson, chefredaktör för Svenska Dagbladet fick 45 335 kronor. Eva Hamilton vd på SVT fick 42 954 kronor från oss andra skattebetalare för att få det välstädat i hemmet. Listan på ledande journalister och andra inom mediabranschen som vi andra skattebetalare betalar städningen för kan göras lång. Inte så underligt att media har varit så villiga att sprida hur många jobb vi andra skattebetalare subventionerar. Intressant att notera är att det i dag faktiskt bara är Almega och Maud "Mauderaten" Olofsson som fortsätter att använda den förfalskade siffran om 11.000 nya jobb inom den aktuell branschen. Andra använder nu lite mer realistiska siffror som ligger närmare sanningen.

Nyligen fällde Reklamombudsmannens opinionsnämnd Hennes & Mauritz för att man i sin reklam använt alldeles för spinkiga modeller. Det ska påpekas att RO är ett internt organ inom näringslivet och har alltså ingen möjlighet att utdöma något straff - mer än skammen. Men protesterna mot modeindustrins sponsring av det anorektiska modet blir sakta men säkert mer accepterade. Nyligen var det modeveckan i Madrid, och där infördes en regel om att modellerna på catwalken inte fick ha ett BMI under 18. Det innebar att en tredjedel av de modeller som var tilltänkta inte kunde användas eftersom dom uppenbarligen led av undernäring. Och då hade man ändå lagt gränsen lägre än Världshälsoorganisationens riktmärke på 18,5 i BMI för att kategorisera undernäring. Den svenska modeskaparen Karl Lagerfeld har öppet visat vad han tycker om detta genom att kalla de som kommer med kritiken för: - "feta morsor som sitter med sina chipspåsar framför tv:n" och genom att mena att: "Mode handlar om drömmar och illusioner, och ingen vill se runda kvinnor.". Nu tillhör idioten Karl Lagerfeld lyckligtvis en minoritet. De undersökningar som gjorts visar att mäns idealvikt på kvinnor ligger ett antal kilo över den idealvikt kvinnor tror att män vill ha. En majoritet av män vill faktiskt ha kvinnor med kvinnliga former, inte trådsmala anorektiska skelett. Jag tycker Karl Lagerfeld ska gå i pension och ta alla de andra knäppgökarna inom modeindustrin med sig.

Springtimeuppladdning 2010: Min målsättning just nu är att springa en runda tre gånger i veckan och försöka ta en kortare runda varannan gång och en lite längre runda varannan gång. I dag var det alltså dags för den längre rundan som jag kallar åttakilometersrundan. I själva verket är den nog knappt 8 kilometer. Även om vädret var ganska skönt så hade jag en ganska rejäl motvind i början. Så det gick inte "rekordsnabbt" direkt de första kilometrarna ut till Tingvalla. När man sedan kommer upp i skogen så kommer man i lä för vinden, men å andra sidan innebär "upp i skogen" också automatiskt "upp på åsen". Det blir alltså backigt. Den s.k. Promenadrundan innehåller om man springer den moturs tre rejäla uppförsbackar. Springer man medurs är det bara två, men å andra sidan är den första alldeles för lång... Hem gick det ganska bra däremot och tiden, 43.20, är ju faktiskt mer än två minuter bättre än förra gången. Om väder och tid medger det så ska jag försöka med en ännu längre runda på dryga milen nästa gång det är dags för den längre rundan.

Israels flagga
Som hämnd för en raket skickad från Gaza av en liten grupp som står i opposition till styrande Hamas och som landade i ödemarken (och storleksmässigt var något större än en fyrverkeripjäs) genomförde israeliskt flyg sex bombräder mot Gaza och bland annat ett gjuteri och ett mejeri totalförstördes. Bland de skadade finns tre små barn. Proportionerliga hämndaktioner kallas det! Jag har noterat att min lokala ICA-butik i dag tyvärr bara har Jaffaapelsiner. Frukt som ofta odlas och skördas på mark som staten Israel ockuperat och stulit från den palestinska stat som enligt FN-beslut skulle funnits där. En stor del av de israeliska fruktodlingarna finns på bosättningar på illegalt ockuperad mark. Alltså köper jag inga Jaffaapelsiner, och det borde inte DU heller göra.

Slutligen noterar jag att det i dag är World Autism Awareness Day. Något som många borde bli, och förstå att alla är inte som alla andra.

2 kommentarer:

Tony sa...

Inte en raket, snarare cirka 40st plus en hel del granater och andra attacker. Det är bara så att svensk media inte skriver något om det. Tragisk media i sverige.

Jag köpte Jaffa apelsiner idag. Jag köper alltid israeliska varor. Ett bra sätt att stödja judarnas kamp mot islamisterna som ständigt attackerar dem och vill utrota dem.

Om folk fick lite mer info om konflikten, om islams roll i den, om alla attacker som utförs mot judarna, så tror jag opinionen även hos vänstern skulle ändras väldigt fort. Då tror jag inte folk skulle klandra judarna när de försvarar sig. Skulle de fortfarande klandra deras försvar så är det fel någonstans i tankevärlden.

Sven Tycker sa...

Jag har ingen acceptans för de raketer som skickas in i Israel från Gaza. Men faktum är att enligt internationell rätt har ett ockuperat folk rätt till väpnat motstånd. I det här fallet sker detta motstånd på fel sätt och är dessutom kontraproduktivt. Däremot har jag ännu mindre acceptans för de reprisalier som sker från Israel. Som "angripna" har man rätt till försvar, men detta skall vara proportionerligt. Att döda 10-tals civila som hämnd för att en civil skadats (det är ungefär där proportionerna ligger) är inte accepterat.

Att ockupera ett annat lands territorium och sedan flytta in den egna befolkningen där är INTE enligt internationella lagar. Och att man sedan exporterar produkter som produceras på denna ockuperade och stulna mark är INTE acepterat från min sida. Alltså bojkottar jag Jaffaprodukter t.ex.

De internationella avtal som tecknats och de resolutioner som fattats av FN ska följas av båda sidor. Israel har alltså inte rätt att i kraft av överlägsen militär styrka utöva en rent rasistisk politik gentemot palestinierna.