lördag 9 januari 2010

Vinnarna på kylan

Kylan har kommit som på beställning för de svenska kraftbolagen. De höga priserna på elen just nu gör att Vattenfall, Eon, Fortum och de andra jättarna täljer vinster med fällkniv. Elpriserna sätts nämligen på det som kallas den nordiska elbörsen. Här auktioneras elen ut och det är priset på den senast tillkomna produktionen som sätter priset. De priser som vi kunder får betala sätts alltså efter vad det kostar att producera (eller snarare att köpa) den senaste (och därmed dyraste) leveransen. Och den är ju dyr just nu när reservkraft sätts in. Men vattenkraften osv har ju inte blivit dyrare så elbolagen säljer alltså den billiga vattenkraften till ett pris som baseras på vad det kostar att tillverka el i en gasturbin. Och detta ger alltså enorma vinster. Dessutom är det så vist konstruerat att två kärnkraftsaggregat råkar stå stilla för underhåll och två andra går bara med mycket begränsad produktion. Summa summarum. Priset blir ännu högre, vinsterna ännu högre och bonusarna till toppslipsnissarna ännu högre. Allt betalt av konsumenterna.

För övrigt kan vi notera att det faktiskt finns fler som kan vara glada åt kylan. Vi villaägare borde faktiskt känna viss glädje. De så kallade mördarsniglarna (dvs den spanska skogssnigeln) är ingen stor älskare av kyla och vinter. Man räknar med att kanske 98% av beståndet kan stryka med. Kanske man slipper gå på snigeljakt varje kväll under de kommande åren. Bara frys på er jäkla slemmiga kryp. Jag är en stor djurvän. Jag lägger stora summor pengar på att mata småfåglar. Och jag har mycket svårt för att ta kål på andra irriterande djur. Men mördarsniglar... Det är med stor tillfredsställelse som jag går runt med ett trädgårdjärn och hackar dessa slemmiga odjur i bitar. Är man smart går man sedan ett nytt varv ca 20 minuter senare, då kan man hacka ett par till som frossar på liket efter det första mordoffret.

Islands flagga
På Island ska det bli folkomröstning om den s.k. Icesave-lagen. Detta sedan Islands president vägrat skriva under den lag som det isländska Alltinget beslutat om. Och detta gjorde president Olafur Grimsson efter en namninsamling mot lagen som skrivits under av ungefär halva Islands befolkning. I korthet innebär lagen att Island ska betala 3,9 miljarder Euro till Storbritannien och Nederländerna för att kompensera britter och holländare som förlorade pengar när den isländska banken Icesave gick i putten. Lagen innebär i princip att varje islänning under de kommande 15 åren ska punga ut med motsvarande 2,3 miljoner kronor. Det är 150.000 kronor om året (per islänning). Vi kanske kan förstå att islänningarna har sina tvivel varför dom kollektivt ska bestraffas för slipsnissarnas bankrutt. Folkpartisten Carl B. Hamilton här i Sverige var mycket snabbt ute och krävde att alla lån och bistånd till Island skulle stoppas. Att han inte skäms övergår mitt förstånd.

Antalet flygresenärer på de svenska flygplatserna sjönk 2009 med 10% jämfört med året innan. Det visar att det inte bara är dåliga nyheter som sprids.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Sven!

Om världen (och elmarknaden) vore så enkel ....

Flertalet elkunder har "fasta" priser med olika bindningstid. Till och med "rörligt" pris betyder ett månadsmedelvärde. På precis motsvarande sätt säljs förstås produktion från producenterna på olika fasta kontrakt. Dessa produkter (tidsperioder) handlas också varje dag på NordPool. Dessa priser beror på andra faktorer än tillfällig kyla och är förstås mycket lägre än de topppriser som Du tror kraftbolagen tjänar så mycket pengar på. De kärnkraftverk som olyckligtvis står stilla på grund av förseningar av stora upprustningsprojekt mm har också sålt/säkrat sin produktion långt i förväg. Varje bolag torde ha sin egen hedging-strategi, men den sträcker sig över flera år.
Drabbas man av ett oplanerat stopp så att man inte kan leverera redan såld produktion så får man köpa ersättningskraft till rörligt pris. Kärnkraftföretaget är alltså den som verkligen får betala ett rörligt timpris och drabbas då riktigt hårt av att stå still vid fel tidpunkt!

Beträffande huvudprincipen om marginalkostnad så kan man ju fundera på vad som annars skulle gälla för att få en fungerande avreglerad marknad. Den som vill bygga ett nytt kraftverk måste ju kunna se att det blir lönsamt på sikt! Tyvärr är det svårt att bygga något nytt som ger lägre kostnader än gammal vatten- och kärnkraft. Därför rustas dessa upp för stora pengar!

mvh Bengt Norman