fredag 22 januari 2010

Mer kritik mot Högerns Ättestupapolitik

Börje Hörnlund, en av de gamla traditionella centerpartisterna (han var bland annat minister på 90-talet under Carl Bildts storhetstid som statsminister) har i ett debattinlägg i Aftonbladet visat missnöje med Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrssons hetsjakt på sjuka. Under rubriken Reinfeldt behandlar de sjuka omänskligt visar Börje Hörnlund att han insett problemen med Ättestupapolitiken. Och det är inte först gången som Börje Hörnlund (som alltså tillhör den gamla stammen av centerpartister) visar missnöje med Mauderaten Olofssons förvandling av Centerpartiet.

I ett mycket vältajmat utspel går Investors VD Börje Ekholm ut med ett krav där han tycker att styrelsearvodena i de stora börsbolagen är för låga. Dom behöver höjas med minst 25%. Och jag trodde också att dom var för låga. Dom fick, trodde jag, 250 kronor i timmen (500 kr första timmen för att betala förberedelser). Men så ser jag en sammanställning för några styrelseproffs. Michael Treschow får 3.433.000 från Ericsson och 2.190.000 från ABB. Marcus Wallenberg får 2.750.000 från SEB, 1.180.000 från Saab, 1.328.000 från Electrolux osv. Jacob Wallenberg får 2.063.000 från Investor, 2.190.00 från ABB, 600.000 från SEB osv. Jag tvivlar på att jag håller med Börje Ekholm! Men man har från Högeralliansregeringen ett spännande förslag på gång. I dag måste börsbolagen redovisa sina bonusutbetalningar. Enligt ett nytt lagförslag ska det vara tillåtet att hemlighålla bonusarna. Har bonusdebatten blivit för intensiv?

I genomsnitt är 38% av de bilar som säljs vad man kallar miljöbilar. Störst andel är det på Gotland där 45% av sålda bilar är miljöbilar. I botten ligger de moderata ghettona som Vellinge (30%) och Danderyd (25%). Det kan finnas två skäl till detta. 1/ Rikt folk skiter i miljön (bokstavligt talat). 2/ Rikt folk köper så stora, tunga (och därmed dyra) bilar att dom inte kan klassas som miljöbilar. Det har ju tidigare fastställts att de stora dyra stadsjeeparna som är gjorda för att kunna köra på dåliga skogsvägar är vanligast i just Danderyd där ju som bekant vägarna är väldigt gropiga och dåliga...

Ibland verkar det även komma fram bra politiska förslag i vårt södra grannland, Danmark. Danska Folketinget ska snart ta ställning till ett lagförslag som förbjuder ett antal hundraser, s.k. "muskelhunde". Det vi i Sverige kallar kamphundar. Det är totalt 14 hundraser som förbjuds. Enligt förslaget ska import och avel förbjudas. De som finns ska steriliseras och måste alltid vara kopplade och ha munkorg när dom är utomhus. De 14 hundraserna innehåller bland annat Pitbull men också sådant som Fila brasileiro, Dogo argentino, Boerboel och en del andra som jag inte heller har hört talas om.

Som fortsatt kommentar till gårdagens funderingar om Twitter och liknande så ser jag i dagens Computer Sweden att användandet av Twitter minskar. Det måste vara ett friskhetstecken att folk börjar tröttna på att läsa vad folk åt till frukost och att dom varit och kissat. Även det faktum att företagen börjat ta över allt mer med rent kommersiella budskap anges som en förklaring.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmanns hot om kvotering av kvinnor till storföretagens styrelser om inget händer mottogs ganska positivt från många berörda. Däremot är man inte lika lyckliga bland de aktiva nya moderaterna. Men man kan ju inte göra alla glada. Finansmannen Sven Hagströmer säger: - "Det Margareta Winberg gjorde, att hota om kvotering, var ett genidrag." Men det hotet suddade Maud "Mauderaten" Olofsson (c) ut. Hon är visst förresten förvånad över Moderaternas omsvängning.

Inga kommentarer: