tisdag 19 januari 2010

Illusionisten Mats Odells höjda läkemedelspriser

Redan i går kommenterade jag det faktum att läkemedelsbolagen passat på att kraftigt höja priserna för många av de mest säljande receptfria medicinerna i samband med årsskiftet och avregleringen av försäljningen. En del förklaringar från läkemedelsindustrin är mycket avslöjande - och nästan komiska. Magnus Tegström på Novartis säger t.ex. i Aftonbladet: "...samtidigt kommer fler aktörer in på marknaden som ska vara med och dela på pengarna. Det blir ett mellanled till som ska in, med distribution och så vidare." Detta som en förklaring till höjda priser när konkurrensen ökar. Har du tänkt på det Förskingringsminister Mats Odell (kd)? Den medicin som ökat mest i pris (+47%) är Theracough som gått upp från 40 till 59 kronor. "Theracough är en nylansering med ny förpackning av en gammal produkt...." säger Magnus. Så uttrycker man det inte i TV-reklamen! I Svenska Dagbladet läser jag att Richard Bergström, som är vd för Läkemedelsindustriföreningen säger: "...är inte förvånad över de höjda priserna. Det har utredare och expertis förutspått. Skälen är att man dels släpper på prisregleringen, dels går från ett system med 900 apotek utan vinstkrav till 3000 försäljningsställen med helt andra öppettider och som måste göra en del investeringar i utrustning för att hantera läkemedlen. Samma sak hände i Norge. Det är en illusion att tro att konsumenterna skulle få lägre priser i och med den här avregleringen." Hur var det nu Förskingringsminister Mats "illusionisten" Odell (kd) sade? Att syftet var att sänka priserna för konsumenterna? Ett verkligt illusionsnummer av den kristdemokratiske förskingringsministern. Det är dags att erkänna att syftet var att fler skulle kunna tjäna kosing på vårt behov av läkemedel.

Jag ser att töntarna på Lidl har fått en ny VD. Och enligt en intervju i Svenska Dagbladet ska Werner Evertsen byta strategi. Om jag förstår det rätt så ska man bland annat satsa mer på svenska varumärken istället för en massa okända tyska lågprisprodukter. Werner berättar också i intervjun att han inte är särskilt förtjust i Lidl:s TV-reklam, ni vet den där nå'n fåntratt med löjlig röst berättar att filmen presenteras av Lidl. Av mig vid något tillfälle placerad på topplistan över den mest usla TV-reklamen. Jag undrar också om förändringen också innebär att Lidl:s affärer kommer att utrustas med ordentliga kassor istället för de här katastroferna som många av affärerna fortfarande har kvar (bland annat den i Åstorp). Ni vet den där varianten där det bara får plats med 2 mjölk och en brödlimpa. Vilket innebär att efter varje kund måste kassörskan vänta på nästa kund medan den första packar ner. Lidl trodde dom skulle lära svenskar att handla som tyskar, istället för att anpassa sig till de svenska kundernas önskemål.

Sedan ser jag att den Rödgröna oppositionen berättat vad man vill göra med Sjukförsäkringen. I korthet innebär det tydligen att Ättestupan i sjukförsäkringen avskaffas och att en större andel av de som blir sjuka verkligen ska få 80% ersättning och inte mycket mindre pga det gällande taket, som alltså ska höjas. Dessutom ska man visst inte kunna förtidspensioneras förrän man har kommit upp i åren. Innan dess är det, med vissa undantag, någon form av rehabilitering eller anpassat arbete som gäller. Den sista biten kommer att bli svår. Det finns en hel del människor som pga skador, sjukdomar eller medfödda handikapp faktiskt knappast har någon arbetsförmåga alls. och att hitta en sysselsättning (med lön) till dessa blir inte lätt. Men gissa om den företrädare för Högeralliansen som uttalade sig i radion var missnöjd? Just det, han var inte nöjd. Det mest talande var dock inte vad han sade, utan just det faktum att den som uttalade sig var just en han! Det var nämligen statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som uttalade sig. det var inte ansvarig minister, Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Är hon på väg att avpolletteras?

Slutligen noterar jag att Högerregeringen gett efter för friskolornas protester. Det förslag till riksprislista för ersättningen till friskolorna som funnits kommer inte att genomföras. Ersättningen byggde på vad kommunerna budgeterat för de kommunala skolorna. Friskolorna skulle alltså få lika hög ersättning som man beräknade att de kommunala skolorna skulle kosta. Men eftersom kommunernas skatteinkomster minskar (jobbskatteavdrag ger mindre pengar och till detta slipsnissarnas ekonomiska krasch som också ger lägre skatteinkomster) så tvingas kommunerna göra besparingar. Bland annat på skolans område. Och då skulle även ersättningen till friskolorna sjunka. Nu har Högerregeringen bestämt att detta inte är rimligt. Friskolorna kommer därför att få en högre skolpeng, dvs elever på friskolorna kommer att kosta mer än elever på kommunala skolor. Fast från regeringshåll presenteras det inte på det sättet, utan som att man stoppar en lägre elevpeng.

Inga kommentarer: