måndag 18 januari 2010

Mats Odell levererar dyrare läkemedel

Priserna har gått upp på receptfria läkemedel. 30 av de 50 mest sålda läkemedlena har gått upp i pris med i snitt 11% i samband med årsskiftet. Och det är alltså inte Apoteken som höjt sina påslag, det är istället läkemedelsbolagen som passat på att höja priserna inför avregleringen. Ett monopolföretag (som Apoteket var) kan ju lätt pressa leverantörerna till att hålla låga priser. Vill inte Apoteket sälja så fanns det ju ingen annan som man kunde sälja genom. Nu finns det alternativ, och läkemedelsbolagen kunde passa på. Men vi kan ju istället köpa våra Alvedon på OKQ8 istället. Ja, nu finns det ju inga bemannade bensinstationer överhuvudtaget kvar i Åstorp. Men om det hade funnits, så hade man kunnat köpa pillerna där. Fast Förskingringsminister Mats Odell (kd) hävdar fortfarande med en dåres envishet att syftet med avregleringen är sänkta priser, något som inte ens tillverkarna tror på.

Jag gjorde ett besök i storstan på förmiddagen. Nåja, storstad och storstad? Men, bor man i Åstorp är Helsingborg storstad. Bor man i Fjollträsk så är Helsingborg väl närmast småstad. Å andra sidan om man bor i New York så är Stockholm i sin tur småstad. Hur som helst så hade jag några ärenden att fixa så jag tog tåget in. På hemvägen satt jag och läste Aftonbladet (så där halvt om halvt) medan jag lyssnade på ett par äldre damer (nåja högre medelåldern...) som bland annat pratade om Försäkringskassan. Och mitt intryck var att dom inte var allt för imponerade av den "Nya" Försäkringskassan. Snarare verkade dom missnöjda. Jag undrar var Adriana Lender (FK:s GD) hittar dom där som är nöjda? Det måste vara unga storstadsbor som aldrig behöver ha kontakt med Försäkringskassan!

Jag ser förresten att Ebba von Sydow har engagerats av SVT för att sköta hovrapporteringen under bröllopsyran. Enligt Ebba är Vickans bröllop tillsammans med valet de två viktigaste händelserna under det kommande året. Viktigaste? Det kommer säkert att bli en "stor" händelse - tyvärr. Men viktig är väl kanske inte riktigt rätt ordval. Jag ser också att man från SVT har medgett att det inte kommer att bli någon kritisk bevakning. Och det är inte förvånande. När det gäller svensk medias hovrapportering så finns det inget som heter kritisk granskning. Det är bara hovnigningar och hovbockningar som gäller.

Att skriva blogg är att utsätta sig för andras kritik. Det kan komma både positiv och negativ kritik. Det mesta jag får är antingen rent beröm, eller i varje fall konstruktiv kritik eller bemötande av mina åsikter. Jag har valt att förhandsgranska alla kommentarer som kommer till Sven Tycker både på Aftonbladet och här på Blogger. Men jag publicerar alla kommentarer som är relevanta. Till Blogger kommer med jämna mellanrum kommentarer som inte är annat än SPAM och detta publiceras naturligtvis inte och det har kommit en riktig kommentar som var "otryckbar" så den är inte heller publicerad. I går kom det en synpunkt till Aftonbladets blogg, dock inte som en kommentar utan till "Snack-brevlådan". Men eftersom den innehöll konstruktiv kritik (hrm) tänkte jag publicera den här istället, så läs och begrunda: "Jag tycker synd om en sån patetisk tzp som du. Om du inte har ngt vettigt att komma med, varför måste du överhuvudtaget uttala dig. Stackare." Jag utgår ifrån att "tzp" ska vara "typ" och inte något nytt modeord som jag missat. Av omtanke om skribenten ska jag inte publicera hans signatur. Mer konstruktiv kritik nästa gång - hoppas jag. Undrar om det var mina sportinnovationer, mitt ischiasgnäll, synpunkter på Euron eller kanske Haiti som var så avskräckande. Hör av dig och berätta!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du har ett mycket intressant citat av Richard Bergström, i vilket nummer av SvD har du hittat det?

Sven Tycker sa...

Hej

Det bör ha varit den dagen, eller möjligen någon dag tidigare. Tyvärr vet jag inte bättre. Vid den här tiden hade jag en "gratismånad" av Svenska Dagbladet.