fredag 29 januari 2010

Försäkringskassan får hård kritik

Försämringskassan
JO riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan i sammanlagt 13 fall som har offentliggjorts i dag. Det handlar om orimliga väntetider, handlingar som försvunnit osv. En stor del av skulden till att så många fall får kritik av JO är den omorganisation som Försäkringskassan genomförde för några år sedan. Alla lokala Försäkringskassor lades ihop till en rikstäckande Försäkringskassa. Samtidigt lade man ner servicen på mindre orter och handläggningen av ärenden centraliserades till ett fåtal städer i landet. Resultatet blev en toppstyrd och centraliserad organisation där den personliga kontakten med de försäkrade som skulle betjänas avskaffades. Många erfarna handläggare tvingades sluta eftersom man inte kunde erbjudas arbete inom rimligt pendlingsavstånd. Andra slutade eftersom dom inte ville vara med längre. Och ännu fler tvingades till nya arbetsuppgifter. Och, eftersom Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) samtidigt skar ner resurserna byggdes det upp enorma balanser. Och inte blev det bättre av att det fina datastödet som skulle spara in så mycket arbete inte fungerade som de duktiga konsulterna hävdat. Men i sedvanlig ordning är det de anställda på Försäkringskassan som i kommentarer från svenskar får skulden för det hela. När det i själva verket är de som är ansvariga för organisationen och resurserna som har skulden. Arkitekten bakom omorganisationen är avpolleterad. Generaldirektören är utbytt. Det återstår bara att byta ut ansvarig minister. Läs gärna på Aftonbladet, Sydsvenskan, ST Press och Expressen.

EU har offentliggjort arbetslöshetssiffror för EU-länderna. Men det var något som jag inte förstod. Arbetslösheten inom EU låg på 9 procent. Men arbetslösheten i Euroländerna låg på 10 procent. Det kan väl inte stämma? Att avskaffa den egna möjligheten att påverka sin ekonomiska politik ska ju vara bra för ekonomin. Och då kan det väl inte gå sämre för de länder som infört Euron än det går för de länder som behållit sitt självbestämmande? Här är något som inte stämmer. Antingen kan dom inte räkna i Bryssel eller också ljuger dom där som utmålar ett paradis bara vi avskaffar kronan.

Och så var det dags för nästa väljarundersökning, denna gång från Synovate. I denna finns tre vinnare, Moderaterna (+2,6%), Folkpartiet (+0,6%) och Socialdemokraterna (+0,6%). Övriga partier tappar, med Sverigedemokraterna som den stora förloraren (-1,2%). Enligt undersökningen är det fyra partier som ligger precis över spärren, Sverigedemokraterna 4,1, Kristdemokraterna 4,4, Vänsterpartiet 4,6 och Centerpartiet 4,8. Den blå planhalvan (inklusive SD) leder med 49,8% mot den Rödgröna oppositionens 48,6%. Men, Fredde måste bita i det sura äpplet och bli beroende av Sverigedemokraterna och tre av de fem partierna i högerblocket balanserar på spärrgränsen.

Fredagen den 15:e kommenterade jag vad jag läst i Fokus, dvs att två av de fyra bolag som i Förskingringens namn fått köpa de privatiserade svenska Apoteken var registrerade i skattesmitarparadiset Jersey. Marie Reinius som är VD för Svenska riskkapitalföreningen var tydligen inte så förtjust i insinuationen att detta skulle vara något negativt. I nya Fokus skriver hon: "Att fonderna förvaltas från kanalöarna handlar inte om skatteflykt. Institutionella investerare som binder sina pengar i 10-15 år vill göra det i skattetransparenta strukturer som säkerställer att de bara behöver skatta vid ett tillfälle på sin utdelning eller reavinst och till en förutsägbar storlek." Sug på den meningen en gång till. Skattetransparanta strukturer är uppenbarligen ett annat namn för Skatteflyktsparadis. Och pengarna placeras där så att dom kan välja hur mycket och när dom ska betala eventuell skatt.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Byta ut chefen för FK räcker inte. Men hon är en av de första som bara måste bort. Istället ska man leta efter en handläggare, som vet vad jobbet innebär, sätta henne eller honom i denna position, utbilda handläggarna och anställa fler, istället för att beordra en massa övertid, som utan tvekan leder till att det blir mer sjukdom bland personalen. För övrigt bör man som "kund" ha möjlighet till personlig kontakt med en handläggare. Det är inte alla som kan förklara sig i skrift. Sedan kanske man ska titta mer på "mänskligheten hos personen" än den formella utbildningen, när man anställer handläggare. Självklart kommer det hela att ta tid, men man måste lära sig att använda sunt förnuft även inom organisationen av statliga myndigheter. Då kan det förhoppningsvis kanske bli något vettigt av det hela, som det faktiskt var innan omorganisationen. Det var mycket mänskligare då.

Sven Tycker sa...

Tummen upp!

Du har helt rätt. Min slutsats i inlägget är någon förkortad och det du säger är helt rätt.

Det fanns en stor fördel i de lokala kontoren där handläggningen skedde av en handläggare som den försäkrade hade möjlighet att få personli kontakt med. Jag jobbade ungefär 30 år på FK på min hemnort, en mindre kommun. Och för många Åstorpsbor är jag fortfarande synonym med Försäkringskassan även om det alltså är några åpr sedan. Och om du visste hur många som ruskar på huvudet över dagens "data- och telefonservice". Dom vill prata med en levande människa öga mot öga. Någon som dom kan lita på och som är en människa, inte en anonym telefonröst. Och samtidigt innebar det för handläggaren att den försäkrade som skulle få service blev en människa av kött och blod, och inte bara ett personnummer och en pinne i statistiken.

Unknown sa...

http://www.newzglobe.com/inrikes/20100121/enig-oenighet-om-sjukforsakringen
Denna länken går till f d nyhetsbrevet Ment.se, som numera heter newzglobe. Där finns en artikel om att nu protesterar facket och de anställda mot att behöva kasta ut sina egna arbetskamrater i kylan.
finns hänvisning till att hon äntligen har blivit KU-anmäld, även om det är i senaste laget. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att skriva en kommentar där, så jag hoppas att du läser det hela. ÄNTLIGEN kommer det lite reaktion på eländet.

Sven Tycker sa...

Artikeln om sjukskrivning av personalen på Försäkringskassan finns på:
http://www.newzglobe.com/inrikes/20100129/sjuka-regler-ger-sjuk-personal
Och artikeln om JO-anmälningen av Sjukförsäkringsministern finns på:
http://www.newzglobe.com/inrikes/20100125/regeringens-sjukaste-minister-ku-anmald

Tack för tipset.