tisdag 5 januari 2010

Det ska löna sig att sitta på sin feta häck!

"Det ska löna sig att arbeta" säger man från Högeralliansen. Och motiverar med detta sitt Jobbskatteavdrag (dvs att straffbeskatta de som är gamla, sjuka och arbetslösa). Men, man är inte riktigt konsekventa kan vi se. Skatteverket har nämligen, ser jag, förlorat två mål som handlar om beskattning av aktievinster som höga chefer i bolag som köpts upp av riskkapitalbolag har gjort. När riskkapitalbolagen köpt upp de företag där dom varit chefer har dom erbjudits att köpa aktier i företaget billigt och har sedan kunnat göra snabba klipp när aktierna snabbt stigit i värde. Skatteverket har ansett att vinsterna ska beskattas som arbetsinkomst eftersom dom tjänat pengarna som en följd av sitt arbete. Men nu har det i domar fastställts att pengarna ska beskattas som kapitalinkomster. Då blir nämligen skatten lägre. Vi har alltså fått papper på att det ska straffa sig att bli gammal, sjuk eller arbetslös (då ska du straffbeskattas). Det ska löna sig att jobba (jobbskatteavdrag). Men allra mest ska det löna sig att sitta på sin feta häck och göra kapitalinkomster (det beskattas ännu lägre). Borde inte även kapitalinkomster straffbeskattas. Dom jobbar man ju inte heller för.

Sven Tycker att det är självklart att alla inkomster ska beskattas lika, oberoende av hur dom förtjänas.

Nigerias flagga
I lördags hade jag lite funderingar över vad världen egentligen ska göra för att "bekämpa" den religiösa (läs gärna detta som islamska) fundamentalismen. Vad gör vi för att stoppa självmordsbombare och bombattentat? Min tro är att hur många säkerhetsåtgärder vi än inför, hur mycket vi än övervakar och kontrollerar, så går det inte att helt förhindra självmordsattacker. De som är villiga att offra sina liv kommer att förr eller senare lyckas. Vad vi först och främst måste göra är alltså att sätta stopp för nyrekryteringen till dessa grupper. Unga män (och kvinnor) som i frustration och uppgivenhet ansluter sig till dessa grupper gör detta som en sista utväg. När jag nu hör att USA infört ytterligare begränsningar för resande från bland annat Nigeria får jag funderingar. Den senaste "kalsongbombaren" var ju nigerian, och därför ska 150 miljoner nigerianer straffas. Inte 60 miljoner britter, fast att det var i Storbritannien han anslöt sig till de extrema islamska grupperna. Hur många unga nigerianer blir nu så förbannade på USA för deras kollektiva bestraffning av nigerianerna att dom själva ansluter sig till al-Qaida (eller någon annan grupp)? Ju hårdare vi blir mot vissa utvalda (misstänkta) grupper, desto lättare har dessa grupper att argumentera för att värva nya proselyter.

Gårdagens artikel på Aftonbladet dök aldrig upp i papperstidningen. Däremot ägnades det en halvsida åt att berätta att Stefan Grantorp i Paradise Hotel samma afton pippat både med Dalin Nano och Erika Johnson. Det är allt en redig karl - eller jag skiter i vilket! Det var också ett helt uppslag om Vickan och Daniels besök i Afghanistan. Och på en helsida får vi veta att Anna Anka får 2,1 miljoner från TV3 för sina insatser. Låt oss hoppas att tittarsifferfiaskot fortsätter så att det blir en riktigt usel affär för TV3. Siffran är ju också en bra fingervisning för var lönekraven ska ligga för andra "stjärnor" hos TV3. Det är nog många av kanalens programledare som kan förvänta sig löneökningar? Eller vad tror ni?

Och slutligen apropå vargjakten (slakten) så finns det 500 vargar i Estland, 750 i Lettland, 600 i Litauen, 700 i Polen, 400 i Slovakien, 2000 i Ukraina, 500 i Serbien, 1000 i Bulgarien, 500 i Italien, 2500 i Spanien och 300 i Portugal. Det fanns 220 i Sverige. Gissa var debatten om vargens existens är livligast? Tyvärr är debatten så infekterad i Sverige att övertrampen ofta förtar den seriösa debatten. Som ju bland annat borde handla om vad det är som gör att vi svenskar inte kan leva med vargar (eller andra rovdjur) medan man kan göra detta mycket lättare på andra håll i världen..

Inga kommentarer: