onsdag 20 januari 2010

Fredrik Reinfeldt borde skämmas för sin människosyn

Det har varit partiledardebatt i Riksdagen. Tyvärr hade jag bara möjlighet att lyssna på delar av denna. Men av det jag hörde blev jag ännu mer styrkt i min motvilja mot Högeralliansens syn på Sjukförsäkringen (och arbetslöshetsförsäkringen). Att höra Statsminister Fredrik Reinfeldt vara så nedlåtande och föraktande mot människor som är sjuka eller råkat ut för skador är skandalöst. Jag hörde honom, när han skulle beskriva det Rödgröna förslaget till förändringar i sjukförsäkringen med avsmak tala om att "slänga bidrag åt människor som inte jobbar". Från Högern fortsätter man alltså med att envisas med att kalla sjukförsäkringen (och arbetslöshetsförsäkringen) ett bidrag. Men det är alltså skillnad mellan bidrag och försäkring.

Vi betalar in (via arbetsgivaren) en sjukförsäkringsavgift just för att vi när vi blir sjuka ska få utbetalt ersättning från denna försäkring. Precis som om du har en bilförsäkring. Skulle ett betongblock plötsligt trilla över din bil ska försäkringen hjälpa dig att få en ny bil. Hade du en rostig gammal Skoda så får du utbetalt från försäkringen motsvarande detta. Var det en ny BMW får du ersättning från försäkringen motsvarande detta och så vidare. Samma gäller sjukförsäkringen. Har du låg inkomst blir sjukpenningen låg (eftersom du inte går miste om så mycket lön). Har du hög lön blir sjukpenningen högre (eftersom du går miste om mer pengar). Det Rödgröna förslaget innebär att det betonas att det är just en försäkring. De flesta som blir sjuka ska ha en ersättning (80%) som baserar på inkomsten. Högerns syn är alltså att det är ett bidrag som man får som en ynnest för att inte svälta ihjäl. Väldigt många får en ersättning som är på tok för låg. Blir man sjuk en lång period (eller ännu värre arbetslös där taket är ännu lägre) så har det slutat att vara en försäkring. Ungefär som om Bilförsäkringen bara betalade ut för en rostig gammal Skoda, oberoende av vilken bil det var som blev krossad av betongblocket. Att ha en så föraktande syn på de som blivit sjuka eller arbetslösa som Fredrik Reinfeldt gav utlopp för visar att "de nya Moderaterna" inte är något annat än en påklistrad fasad för det gamla mörkblå Högerpartiet.

Dagens datum har tydligen av någon utnämnts till Lösenordbytardagen. Av säkerhetsskäl så tycker säkerhetsexperterna att man ska byta lösenord med jämna mellanrum. Experterna säger också att man inte ska ha samma lösenord på alla ställen. Och säkerhetsexperterna kommer också med intelligenta tips på hur man ska konstruera lösenord. Dom ska inte vara för korta, ska innehålla både stora och små bokstäver samt siffror och tecken. Och sedan ska det inte vara ett ord eller liknande. Vad experterna ALDRIG berättar, det är hur in i h-lv-te man ska kunna komma ihåg dessa smarta lösenord som inte får vara lika på olika ställen och som man byter med jämna mellanrum. Så fram tills dess att experterna berättar hur jag ska kunna komma ihåg alla lösenord och pinkoder så fortsätter jag att använda - censur - som lösenord på de flesta ställen. Utan att byta.

Jag hörde att man låtit experter kontrollrätta ett antal centrala prov i engelska och svenska. Och det visade sig att betygssättningen skiljde sig en hel del från den som ordinarie lärare redan satt. Jag för min del blir av detta bara styrkt i min uppfattning att den betygshets som just nu pågår inom svenskt skolväsende är ett blindspår. Major Jan "skoltalibanen" Björklund vill tydligen till och med införa skriftliga betygsomdömen i förskolan. Hur man än gör så är ett betyg inget annat än ett subjektivt omdöme som avser en uppfattning vid en specifikt tillfälle. Och att låta denna subjektiva ögonblicksskildring få så stor betydelse som betygshetsaren Björklund vill är helfel.

Inga kommentarer: