söndag 23 juli 2023

Vilket ansvar har jag själv?

» Klimatkrisen är här.

En stor del av vårt klot får just nu känna av effekterna av klimatkrisen och den globala uppvärmningen. Stora delar av världen upplever rekordvärme, kristorka och liknande effekter av klimatkrisen. I Sverige klarar vi oss just nu och upplever väl just nu en ganska normal sommar. Blandat mellan sol och regn och inte allt för varmt. Men, sommaren började annorlunda även för oss.

Solen gassar på
Vetenskapsmännen är i princip eniga. Våra utsläpp håller på att skapa en klimatkris som blir svår att råda bot på. Men, hur villiga är vi att verkligen göra något?

Medelhavsländerna upplever just nu rekordvärme, torka och lider på många håll av enorma skogsbränder som sprider sig i hettan, torkan och vinden. Jag såg just på nyheterna att man på Rhodos i Grekland tvingats evakuera 10.000-tals turister och bofasta från skogsbränderna. Den mest omfattande evakuering som Grekland någonsin tvingats göra.

På TV såg jag svenska turister klaga över att det inte gick att ordna ett nytt hotellrum när 10.000-tals människor evakueras.

Mitt råd till dessa unga tjejer är att stanna hemma. Begreppet Flygskam är det dags att damma av igen. Er flygresa till värmen (som tydligen blev för varm) innebär att ni spär på värmen. Det finns klimatutsläpp som är svåra att minska, och det finns utsläpp som vi lätt kan slopa. Verkligheten är att de rikaste procenten av jordens befolkning står för en orimligt stor andel av alla utsläpp. Men det är inte dom som blir lidande först av klimatkrisen.

Inte förrän hettan och torkan och den globala uppvärmningen skapar skogsbränder så att ni tvingas evakueras från ert badhotell vid stranden och resebyrån har svårt att hitta ett nytt badhotell till er.

Inga kommentarer: