tisdag 11 juli 2023

Mr Erdogan of Turkey lyder

» Troligtvis...

Kände ni vibrationerna i luften? Jag trodde först att det var min migrän som spökade. Den kan ibland skapa konstiga känslor där det t.ex. känns som om innehållet i skallen inte får plats där inne, eller som om jag fryser speciellt om huvudet. Men jag trodde att de konstiga vibrationerna i luften var detta som spökade. Men, nu förstår jag att det bara handlade om jublet från de svenska generalerna, överstarna och alla de andra som nu mer eller mindre fått klartecken för att dom äntligen ska få lov att leka med de stora grabbarna på lika villkor i fortsättningen. Innan har dom ju bara fått vara med och leka liksom lite på nåder ibland.

Men nu, som sagt. Nu ska dom äntligen få vara med och leka med de stora grabbarna ordentligt på lika villkor. Lyckan är obetalbar och kändes alltså som vibrationer i luften i hela vårt avlånga konungarike. Nu är väl visserligen inte de formella besluten klara och papperen underskrivna än. Men det är uppenbart att Joe Biden gjort klart för Mr Erdogan of Turkey att nu får det vara slut med dumheterna. - "Nu lyder du eller också får du ta ansvar för konsekvenserna"! Så till slut har tydligen Mr Erdogan of Turkey insett att han inte kan pressa ut fler eftergifter utan att få betala det hela med annat. Nu ska väl trots allt det turkiska parlamentet fatta beslut, men dom lyder nog Mr Erdogan of Turkey. Och sedan måste väl också det ungerska parlamentet formellt fatta beslut, men dom lyder Orbán. Och om jag har förstått det hela rätt så har parlamentet sommarsemester. Men det går nog att lösa...

Nu har jag redan tidigare konstaterat att jag inte tror att ett svenskt medlemskap i NATO minskar krigsrisken för Sverige. Men för NATO som organisation är det svenska medlemskapet viktigt. Nu får man tillgång till hela det svenska territoriet och med även Finland som nya medlemmar innebär detta att man från NATO:s sida nu har full kontroll över Östersjön. Lägg till detta det svenska flygvapnet, svenska ubåtar osv så har NATO:s tryck på Ryssland ökat radikalt.

Men, som sagt, jag tvivlar att det hela är bättre för den svenska säkerheten. De som hävdar detta har nog trott på att Ryssland skulle anfalla specifikt Sverige av någon anledning. Det handlar inte om en konflikt mellan Ryssland och NATO, det handlar om att Ryssland skulle inleda en militär aktion mot just Sverige. Något som jag finner som mycket osannolikt. Det finns andra länder som är mer utsatta. Vi har inga territoriella konflikter, eller etiska konflikter, eller säkerhetskonflikter med Ryssland.

Däremot innebär det svenska medlemskapet att vi blir en del av, som Ryssland ser det, ett ökat hot från NATO. Ryssland ser NATO som fienden, och nu kommer NATO allt närmare, allt starkare. Och ur rysk synvinkel allt mer hotfullt. Skulle vi få, bevare oss för detta, en militär konflikt direkt mellan Ryssland och NATO ökar ju risken rejält för att vi blir indragna i denna som medlemmar av NATO.

Kort sagt, risken för att Sverige blir indragna i ett krig ÖKAR med ett medlemskap i NATO.

Vi får trösta oss med att vi ju nu förbinder oss att militärt stötta Turkiet. Och detta är väl vad de svenska generalerna och överstarna och alla de andra med stjärnor och streck på axlarna har drömt om i många år.

Non violence

Non violence av Carl Fredrik Reuterswärd i Lund. /foto Sven Ohlsson

Inga kommentarer: