lördag 1 juli 2023

Kravaller i Frankrike

» Är det en rasistisk polis?

Det brinner i Frankrike. Tusentals fransmän demonstrerar, bilar bränns, affärer plundras och byggnader bränns ner. Vi får se våldsamma slagsmål med polisen. Detta inte bara i Paris utan runt om i Frankrike.

Lugna ner er i Paris
Vad är det som händer? Den tändande gnistan var när polisen sköt ihjäl en 17-åring i tisdags. Han körde bilen utan körkort och vägrade stanna för polisen. Men filmer har också visat att det inte var nödvändigt att skjuta honom för att stoppa honom. Filmer visar att det snarast handlade om en ren avrättning. Och, det var inte en engångsföreteelse. Förra året sköt fransk polis ihjäl 13 personer i deras bilar. Dvs mer än en gång i månaden sköt polisen ihjäl en bilförare. En poliskår som visat sig vara allt mer rasistisk.

En person som ser ut att komma från Mellanöstern eller Nordafrika löper 7-11 gånger större risk/chans att stoppas av polisen för kontroll. Kan det handla om rasism? Det är sådana fakta som triggat igång demonstrationerna och kravallerna. En reaktion från en mindre facklig organisation på den senaste skjutningen löd: - "Bravo till kollegorna som öppnade eld mot en 17-årig brottsling." När de styrande talar om "hårdare tag" är det lätt hänt att tvivelaktiga tjänstemän och underlydande tror att det är fritt fram. Ovannämnda fackliga organisation, France Police, har täta band till högerextremismen. När politikerna tjatar om "hårdare tag" händer lätt sådant här. Än så länge har varken vi eller Frankrike infört dödsstraff utan rättegång för olaglig bilkörning. Frankrikes inrikesminister kräver att den aktuella fackliga organisationen ska upplösas.

Jag avslutar med att än en gång citera Röda Korset:

- "Vi uppmanar även Tidöpartierna att se över sin retorik om hur samhällsutmaningar och människor i utsatthet beskrivs. Den retorik som just nu förs riskerar snarare att öka motsättningar och göda det skuggsamhälle som Tidöpartierna önskar motverka."

Det är en uppmaning inte bara till den Brunblå sörjans politiker i Sverige utan även till politikerna i Frankrike och på andra håll.

Inga kommentarer: