torsdag 20 juli 2023

Lite utrikiska funderingar

» Tur att jag inte är utrikesminister.

Jag såg en liten notis som berättade att Israel har låtit sitt stridsflyg utföra bombningar av mål inne i Syrien. Det är inte första gången Israel skickar sitt stridsflyg för att bomba olika mål inne i Syrien. Det sker regelbundet att Israel tar sig den rätten.

Ett annat land som regelbundet går över gränsen in i Syrien eller skickat sitt stridsflyg för att bomba olika mål i landet är vår blivande NATO-kompis Turkiet. Syrien är ju en stat med ett styre som har dålig kontroll över sitt land. Vilket gör att olika grannar tar sig rättigheter och det finns också olika mer eller mindre tvivelaktiga grupper som dominerar områden inne i landet.

All världens frihet
För några år sedan kämpade den kurdiska gerillan YPG mot terrororganisationen IS i Syrien och lyckades med stöd från västvärlden till slut driva ut (och fängsla) IS i de norra kurdiska delarna av området. I dag är det Turkiet som bekämpar dessa kurdiska styrkor och indirekt stödjer IS. Sverige har i sitt krypande för Mr Erdogan of Turkey lovat att inte ge någon form av stöd till de kurdiska grupperna i Syrien. Som Turkiet klassificerar som terrorister. Mr Erdogan of Turkeys Nej till Sverige handlade främst om att man vill ha fler stridsflyg från USA för att kunna bomba kurdiska ställningar i både Turkiet och Syrien.

Apropå Turkiet så ska vi kanske inte förglömma att Turkiet idag ockuperar en del av Cypern där man utropat en självständig stat. Erkänd endast av Turkiet medan resten av världen anser att Nordcypern ingår i Cypern.

Apropå Israel som jag började med så ska vi inte glömma bort att Israel inte bara ockuperat Palestina (Västbanken) utan även ockuperat delar av Syrien (Golanhöjderna). Ett markområde som man sedan annekterat och införlivat i staten Israel. Man har i brott mot alla internationella lagar upprättat ett stort antal så kallade bosättningar på den ockuperade marken och flyttat in sin egen israeliska befolkning där. Det är alltså inte bara i stora delar av Palestina (inklusive hela staden Jerusalem) som man annekterat och flyttar in sin egen befolkning på stulen mark medan man fördriver den befolkning som redan bor där.

Gissningsvis är det ovanstående som gör att jag såg att Israel nu har beslutat att erkänna den ockupation av Västsahara som Marocko gjort. När Spanien lämnade det som kallades Spanska Sahara var det meningen att detta skulle bli en självständig stat vid namn Västsahara. Men grannlandet Marocko invaderade och har annekterat området som en del av Marocko. Där har nu Israel beslutat att erkänna ockupationen.

Som ni ser är det inte bara Ryssland som har ockuperat en del av Ukraina. Vi har många konflikter på vårt klot. Men vi har egentligen bara tid för en åt gången. Och har man tillräckligt med inflytelserika vänner (som Israel - USA, Turkiet - USA, Marocko - Frankrike osv) så kan man komma undan med det mesta.

För övrigt ser jag att militären inte frivilligt släpper sitt tag om vårt semesterparadis Thailand. I maj hölls det val i Thailand och Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger. Men det passade inte militären i vårt semesterparadis. Eftersom ledamöterna i den ena kammaren tillsatts av militären röstade det samlade parlamentet Nej till att låta nominera Pita Limjaroenrat till ny premiärminister. Den militärstyrda författningsdomstolen förbjöd samtidigt valvinnaren Pita Limjaroenrat att syssla med politik. Men sådana militära diktatoriska smådetaljer behöver vi väl inte bry oss om när vi ska till solen och sandstränderna!

Vi har nog av att engagera oss i en sak åt gången, dvs den ryska aggressionen mot Ukraina!

Inga kommentarer: