onsdag 5 juli 2023

Brunblå snålhet

» Eller bara ointresse.

Jag såg ett ganska långt inslag på Rapport i SVT igår som handlade om kampen mot invasiva arter. I det här fallet om olika växter som t.ex. parkslide, blomsterlupin, jätteloka, jättebalsamin och så vidare. Det är växter som inte hör hemma i den svenska faunan, men som trots detta sprider sig. Och, som om dom får fotfäste, riskerar att helt ta över. Det pågår därför ett intensivt arbete från länsstyrelser, kommuner och frivilliga med att bekämpa växterna. Det sker rent fysiskt genom att plocka bort och gräva upp och att upprepa detta med förhoppningen att man till slut ska ha fått bort dom.

Arbetet finansieras till stor del med skattemedel och staten har varje år anslagit mångmiljonbelopp till länsstyrelserna i landet för att finansiera arbetet. Men, utan förvarning, har vår nya Brunblå sörja till regering i budgeten för 2023 helt dragit in anslaget. Arbetet mot de invasiva arterna har alltså till del avstannat i brist på pengar. Detta innebär att växter som parkslide och jätteloka som med viss framgång bekämpats får ny chans att växa till sig igen.

Jätteloka en invasiv art
I inslaget i Rapport intervjuades representanter från länsstyrelsen, kommuner och frivilliga som arbetat med olika projekt. Alla var lika oroliga. Jag väntade bara på att inslaget i Rapport skulle avslutas med att en ansvarig representant för regeringen skulle förklara eller i varje fall ge någon form av bortförklaring till varför man dragit in anslaget helt och hållet.

Men, inslaget avslutades utan att vi fick någon förklaring från någon ansvarig för att ha dragit in anslaget som berättade varför. Vi får alltså fortsätta att vara ovetande om bakgrunden till att snålheten bedrar visheten i vår högerregering som inte tar miljö och klimat på allvar. För det gör man INTE!

Å andra sidan är ju detta inget som förvånar. Vi har tyvärr vant oss.

Bilden visar jättelokan (eller jättebjörnlokan som den ibland kallas). Var försiktig för saften från växten är frätande att få på huden och kan ge svårläkta blåsor och ärr.

Läs:
Bekämpning av invasiva arter pausad – inget anslag från regeringen. - SVT
Invasiva arter. - Naturvårdsverket

Inga kommentarer: