fredag 21 juli 2023

En äkta Brunblå sörja

» I Finland...

Finland fick precis som Sverige en riktig Brunblå sörja i styret efter senaste riksdagsvalet. Skillnaden är att medan man i Sverige bara satte sig i knät på Sverigedemokraterna, men utan att formellt ta in partiet i regeringen, så har man i Finland släppt in Sannfinländarna i regeringen.

Något som efter diverse skandaler nu är på väg att få regeringen att spricka.

Vårt östra broderland
En regeringsledamot från Sannfinländarna har redan tvingats avgå. Sedan Vilhelm Junnilas starka kopplingar till högerextremistiska kretsar avslöjats blev han till slut tvungen att avgå. Ersättaren Wille Rydman hade inte så mycket mindre i bagaget och har bland annat beskyllts för sexuella trakasserier.

Men, mest illa ute just nu är faktiskt Sannfinländarnas partiledare och tillika finansminister i regeringen, Riika Purra. Tidigare uttalanden som att "spotta på tiggare", "skjuta på invandrare" och "turkiska apor" och liknande uttalanden har upprört många finländare. Även inom regeringspartierna. Oppositionen vill att riksdagen sammankallas för att diskutera det fortsatta förtroendet.

Det hela har satt det liberala Svenska folkpartiet i ett dilemma. Precis som svenska Liberalerna ingår man i regeringen, men i Finland är de interna kraven på att man ska lämna regeringen starka. Oddsen för att regeringen faller är låga.

Det straffar sig att släppa in ett icke-seriöst rasistiskt missnöjesparti i vardagsrummet! Något att fundera på för Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson. Om dom nu funderar och inte bara är berusade av Makten?

Läs:
Expert: «Regeringen i Finland kan kollapsa snart». - Sveriges Radio
Kaos från första dagen när Sannfinländarna fick makt. - Svenska Dagbladet ledare
Finsk minister ville mörda invandrare – får sitta kvar. - Dagens ETC (låst artikel)
Krav på omröstning om Finlands finansminister. - Aftonbladet

Inga kommentarer: