söndag 16 juli 2023

Billigt

» Det ändras snabbt.

Elpriset har satt nytt rekord. -69 öre/kilowattimme under en timme på eftermiddagen under söndagen, och detta i hela landet. Anledningen är att vindkraften ger ovanligt stort tillskott samtidigt som förbrukningen är låg. Elproducenterna fick helt enkelt betala för att leverera sin el. Värst är det för kärnkraften. Kärnkraft kan man nämligen inte skruva upp och ner produktionen av med en ratt. Kärnkraftsreaktorn går för fullt, eller också så får man stänga ner den. Och då tar det tid att starta upp den igen.

Kärnkraftsel är alltså usel som reglerkraft. Vattenkraftverk kan man i allmänhet enkelt med en ratt skruva upp och ner produktionen i. Vindkraft kan man lätt helt enkelt ställa av. Men kärnkraft snurrar på för fullt. Dessutom kostar den ju att producera. När läget är som just nu, alltså att det produceras mer el än som behövs får kärnkraften stora bekymmer. Den måste (till stor kostnad) producera el, men får alltså i princip betala för att leverera elen. Vindkraften kostar inget extra (vinden är gratis) så problemen blir mindre. Samma med sol och vatten, där solskenet och vattnet inte kostar pengar.

Nu innebär tillfälliga negativa priser på el inte att vi får betalt för att sätta på TV:n. Dels är det pris vi betalar en form av snittpris i allmänhet. Själv betalar jag ett snittpris under hela månaden. Och till priset för själva elen tillkommer kostnaden för att distribuera elen (ledningarna...), skatter och så vidare. Men slutpriset blir ju lägre i varje fall.

Lägg till att den svenska elexporten sätter rekord. Sverige producerar mer eller mindre ständigt mycket mer el än vad vi behöver. El som vi exporterar och som elproducenterna tjänar gott om slantar på. Under en månad är det bara under några enstaka timmar som Sverige importerar elström, detta istället för att använda reservkraft.

I korthet har vi ett väl utbyggt elsystem, som jämfört med många andra länder är stabilt och producerar mycket mer än vi behöver så att vi kan hjälpa andra länder med större behov.

Fast när det händer som nu i söndags att det blir alldeles för mycket el producerad så kanske det är tur att Ringhals 3 står stilla sedan mer än 1½ månad. Tänk om den också producerat för fullt?

Koppla ihop sladdarna

Läs (och titta...):
Rekordbillig el i hela landet. - SVT

Inga kommentarer: