tisdag 4 juli 2023

Det här med kärnkraft - igen

» Notan stiger.

Hur ska vi få mer elström? Alla är vi eniga om att Sverige behöver mer elproduktion. Men hur ska vi producera den?

Vi är lyckligt lottade som redan har byggt ut en rejäl produktion av vattenkraft. Som idag ger en god grund med billig elström. Men vill vi förstöra fler älvar med ny produktion? Förmodligen inte! Det räcker med de vi redan förstört.

Att vi måste satsa på fossilfri elproduktion är vi nog ganska eniga om. Några oljekraftverk och liknande handlar det inte om. Jag tror också att vi är ganska eniga om att utöka solenergin. Egentligen är det förvånande att det fortfarande är tillåtet att bygga upp enorma lador för speditionsfirmor och liknande utan att dessa förses med solpaneler på taket.

Nämn mer vindkraft och sverigedemokrater (och en del andra) får knottror på huden och börjar himla med ögonen. Man kan tro att dom drabbats av någon form av smittsam raserisjukdom. Men alla vi andra är nog eniga om att vindkraft kommer att spela en stor roll i framtiden. Stora vindkraftsparker ute till havs kan producera stora mängder elström. På den höjden ute till havs är det i princip aldrig vindstilla. Men, där säger militärgubbarna nej. Det kan hindra deras flygplan från att lågsniffa över vattnet.

Kärnkraft?
Kärnkraft då? Ja nu är det kärnkraftsmaffian som styr. Att den kommer att ge oss dyrare el är det ingen som berättar. Kärnkraft beskrivs som en stabil elkälla. Och visst är den stabil - när den är igång. Problemet är att även kärnkraftsaggregat stängs ner. Ibland pga planerat underhåll. Just nu är Ringhals 3 stoppad. Den stängdes ner för planerat underhåll i slutet av maj och skulle vara stängd i en månad. Senaste budet är att startdatum förlängts från 28 juni till 19 juli. Vi får se om det kan infrias. Som sagt, kärnkraft är stabil energi - när reaktorn är igång!

För några dagar sedan steg priset på kärnkraftsel. För någon dag sedan meddelade nämligen Riksgälden att den avgift som kärnkraftföretagen måste betala för att vi ska kunna ta hand om det radioaktiva avfallet måste höjas kraftigt. I början av 2000-talet var avgiften 1 öre per kWh. Sedan steg den till 2 öre, sedan steg den till 4 öre och nu stiger den igen. Ringhals ska betala drygt 9 öre. Och det är förmodligen inte slut där. Kärnkraft är en dyr energiproduktion!

Det radioaktiva avfallet från kärnkraften är livsfarligt för mänskligheten - i ca 100.000 år. Tanken i Sverige är att det ska grävas ner långt ner i underjorden och sedan förseglas så att ingen får för sig att gräva upp det. Och där ska det ligga, bortglömt förhoppningsvis, i 100.000 år.

Det finns en del problem med detta. Hur berättar vi för framtida civilisationer att dom inte ska gräva där? Tänk på att våra runstenar reste vi för ca 1.000 år sedan. Detta handlar om 100.000 år! Vad ska man använda för material som finns kvar om bara 10.000 år? Vilken text ska man använda? Hur skriver vi så att man förstår det om 10.000 år? Som ni förstår är detta en omöjlig uppgift. Senaste istiden tog slut för 10.000 år sedan!

Än så länge har det svenska radioaktiva avfallet kostat 64 miljarder kronor. Främst för det mellanlager i Oskarshamn där det använda kärnbränslet idag förvaras. Det är nästan ett års svensk militärbudget (76 miljarder 2022). Och det handlar bara om småpotatis för kostnaden för slutförvar av det utbrända kärnbränslet och allt material som blir när kärnreaktorer en gång ska rivas och allt är radioaktivt.

Kanske ni förstår varför jag är motståndare till kärnkraft. Det är en dyr och farlig teknik.

Läs:
Förlängt stopp på Ringhals 3 klart tidigare än väntat. - Sveriges Radio
Kalkylerna spricker – ännu dyrare att lagra kärnavfallet. - SVT
Nu blir vindkraften ännu mer konkurrenskraftig gentemot kärnkraften. - Fakta och vetenskap Facebook
Jättebygget – här ska Finland förvara använt kärnbränsle i all evighet. - Ny Teknik
Bolagets förhoppning: Förvara kärnavfall i superdjupa borrhål. - Ny Teknik

Inga kommentarer: