lördag 22 juli 2023

Överlever Liberalerna den Brunblå sörjan?

» Det är mer än jag som undrar.

Det var ett litet tag sedan jag frossade i en väljarundersökning. Så det kan kanske vara dags för detta nu. Jag såg att Svenska Dagbladet publicerat sin juliundersökning från Novus. Jag gissar att läsningen av denna inte är någon munter sysselsättning för främst Johan Pehrson och Ebba Busch.

Här är siffrorna, och med en jämförelse med resultatet av riksdagsvalet 2022.

Socialdemokraterna »» 37,0% (+6,7)
Moderaterna »» 20,0% (+0,9)
Sverigedemokraterna »» 18,9% (-1,6)
Vänsterpartiet »» 7,2% (+0,5)
Centerpartiet »» 4,5% (-2,2)
Miljöpartiet »» 4,3% (-0,8)
Kristdemokraterna »» 3,3% (-2,0)
Liberalerna »» 2,8% (-1,8)

Hur länge har vi kvar ett liberalt parti
Det ser verkligen risigt ut för först och främst Liberalerna. Men även Kristdemokraterna ska nog fundera lite på framtiden. I den aktuella undersökningen är faktiskt Liberalerna den största förloraren med ett tapp på 0,8 procentenheter från månaden innan. Enligt Novus är den stora vinnaren på det tappet Socialdemokraterna. Med de här siffrorna som valresultat skulle både Liberalerna och Kristdemokraterna ha hamnat under 4%-spärren. Frågan är om det skulle funnits tillräckligt många stödröstare bland Moderaterna för att rädda både Liberalerna och Kristdemokraterna. Jag ställer mig starkt tvivlande till detta. Det är möjligt att Kristdemokraterna skulle kunna räddas, men Liberalerna...

Jag tror faktiskt att det är dags för Johan Pehrson och resten av hans kvarvarande partimedlemmar att ta ett allvarligt resonemang om partiets framtid. Vilken funktion har Liberalerna i den svenska politiken? Den enda funktionen just nu är ju att garantera att TiDÖpartierna kan sitta vid Makten och driva en Brunblå politik. En politik som faktiskt är direkt antiliberal. Om Johan Pehrson valde att ställa upp på den här konstellationen i syfte att hålla Sverigedemokraterna stången så har han totalt misslyckats. Det är istället så att Liberalerna är en garanti för att Sverige kan föra en direkt antiliberal politik. Jag förstår att Johan Pehrson är tyst. Han är väl den partiledare som är mest inaktiv.

I undersökningen finns det bara tre vinnare sedan valet. Alla andra partier har tappat. Moderaterna har en mindre uppgång, man har gissningsvis fått supportrar från främst Sverigedemokraterna men också Kristdemokraterna. Moderaterna är alltså den enda vinnaren på TiDÖavtalet. De andra tre partierna i denna Brunblå sörja har tappat närmare 2 procentenheter vardera sedan valet. Även Vänsterpartiet har en mindre uppgång sedan valet. Men den stora vinnaren är alltså Socialdemokraterna som ökat nästan 7 procentenheter. S ökning är större än vad hela Kd och L samlar ihop tillsammans.

Totalt samlar de fyra Rödgröna partierna ihop 53,0% av väljarstödet. De fyra partierna i den Brunblå sörjan får ihop 45%. Men eftersom Liberalerna och Kristdemokraterna skulle åkt ut skulle de återstående två Brunblå partierna få 38,9%. S+V är ensamma klart större än M+SD. S+V+Mp skulle fått egen majoritet i riksdagen.

Jag har ett litet råd till Johan Pehrson och hans kvarvarande medlemmar: Ta en riktig funderare på om det här är rätt väg att rädda Liberalerna? Eller om detta är slutet för ett svenskt liberalt parti?

Läs:
Novus: Liberalernas opinionskris fördjupas. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: