måndag 14 oktober 2019

Trafikdöden

» Det är farligt att leva

Jag ser en notis som berättar att under 2018 dog sammanlagt 1,3 miljoner människor i trafikolyckor i världen. Sug in den siffran, 1.300.000 människor dog i slakten på världens vägar. Mer än 100.000 barn under 14 år dog i trafiken. Det gör trafikdöden till den näst vanligaste dödsorsaken för barn.

Trafikolycka
Här i Sverige dog ungefär 350 människor i trafikolyckor förra året. Det är fler än som dör pga olika former av våld. Den siffran var en ökning från året innan. Men jag kan inte se att politikerna diskuterar några panikåtgärder för att få ner döden på vägarna. Varför accepterar vi det som något normalt?

Vad är det som gör människor rädda för att gå ut i samhället men inte är rädda för att ge sig ut i trafiken. Det är större risk för att råka ut för en trafikolycka än det är att bli överfallen. Har vi blivit så "vanda" vid att det ska ske lite trafikolyckor hela tiden? Jag hör regelbundet Räddningstjänsten här i Åstorp rycka ut. Vanligaste skälet är en trafikolycka på E4:an eller 21:an!

Det finns många i trafiken som verkligen inte borde befinna sig där. Människor som ser bilen som en leksak. Som, uppriktigt sagt, kör som idioter. Vad är det som gör att unga grabbar med en svart BMW eller Audi tror att hastighetsskyltarna anger minimihastighet. Man MÅSTE trycka gasen i botten så att man snarast kommer upp i minst vad skylten säger. Varför har speciellt unga tjejer och yrkestrafiken så svårt för att fatta att man INTE kör bil samtidigt som man fibblar med sin mobiltelefon?

Det ska påpekas att i en internationell jämförelse så är trafiken i Sverige mycket säker.

Inga kommentarer: