torsdag 10 oktober 2019

NATO?

» NATO-landet Turkiet invaderar

Så har då NATO-landet Turkiet inlett sin invasion av norra Syrien. Ett land som alltså är medlem av en militärunion som ett antal borgerliga partier vill att Sverige ska ansluta sig till, med ömsesidiga försvarsförpliktelser. Med ett medlemskap i NATO förbinder vi oss att hjälpa Turkiet om dom begär hjälp från NATO för att "försvara sig". För det är just det som ett medlemskap i NATO handlar om. Ömsesidiga försvarsförpliktelser. Behöver vi hjälp av NATO ska dom hjälpa oss. Men, om ett NATO-land ber om hjälp är vi förpliktigade att hjälpa till. T.ex. Turkiet, Ungern osv.

Syriens flagga
Allt i ett sönderfallande Syrien där grannar och andra tuggar i sig bitar från landet. Redan tidigare har Israel ockuperat och senare annekterat delar av Syrien. Områden där man sedan flyttat in israeliska bosättare i brott mot alla internationella lagar. IS utropade sitt kalifat i en del av Syrien. Med hjälp av USA har sedan den kurdiska YPG-milisen bekämpat IS och samtidigt tagit kontrollen över delar av norra Syrien. Allt för att skapa en kurdisk stat. Nu vill alltså Turkiet ta kontrollen över gränsområdena till Turkiet. Dels för att sätta stopp för kurdernas kamp för en egen stat, men också för att få kontroll över ett område där man kan dumpa alla de miljoner flyktingar från Syrien som i dag finns i Turkiet. Hur som helst har tydligen USA gett klartecken. Ett annat NATO-land!

Vad sluteffekten blir vet vi inte. Kommer krigandet i Syrien blossa upp ännu mer igen efter att ha minskat sedan IS till största delen krossats? Vad händer med alla de fångar med anknytning till IS som i dag hålls fångna i läger av kurdiska YPG? Kommer striderna att ge många av dessa möjlighet att rymma och kanske återvända, utan myndigheternas kontroll, till sina hemländer? Kommer vi att få se en ny terrorvåg när tidigare fångna IS-soldater kanske blir fria?

Vad som händer vet vi inte. Men vi kan vara övertygade om att det är inget positivt i varje fall!

Inga kommentarer: