lördag 26 oktober 2019

Hjärnskadedagen

» Om utrensningar

I går jobbade kultur- och bibliotekschefen i Sölvesborg, Sofia Lenninger, sin sista arbetsdag. Det Sverigedumokratiska styret under ledning av Jimmie Åkessons sambo Louise Erixson tillsammans med M och KD rensar ut all form av kultur som inte passar Sverigedumokraterna. Och Moderaterna och Kristdemokraterna jamsar med utan att protestera. Någon som är förvånad? Efter 20 år i kommunens tjänst får Sofia Lenninger gå, med 14 månaders lön.

Den nya Högeralliansen
Dagens innan, på torsdagen, höll den nyvalda styrelsen i det kommunala bostadsbolaget Svalövsbostäder i Svalöv sitt första extrainkallade styrelsemöte. Svalöv har fått nytt styre under ledning av Sverigedumokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. På styrelsemötet krävde den nyvalda ordföranden, moderaten Angelie Fröjd, plötsligt utan förvarning att VD:n för Svalövsbostäder skulle avskedas omedelbart. De båda sverigedumokraterna i styrelsen stöttade förslaget medan oppositionen bestående av Socialdemokraterna och Centern inget begrep och röstade emot. Men majoriteten bestämmer, Robert Johansen fick gå med omedelbar verkan med 15 månadslöner som kompensation. Någon egentlig förklaring som berättar hur den nya majoriteten på tre veckor kommit underfund med att det inte fungerar lämnades inte. Men antagligen beror det på att det nya styret vill plocka ut 4 miljoner ur bolaget för att få ordning på kommunens ekonomi. Vilket kanske VD:n inte tyckte att syftet med ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag är. Men när SD, M och KD kommer till makten kan mycket hända.

Fast det är inte Sölvesborg eller Svalöv som utmärker sig exceptionellt på den här punkten med SD-utrensningar av kommunala chefer. Det är ett annat SD-fäste, Hörby, som utmärker sig. Sedan valet har 19 av de kommunala cheferna i Hörby slutat sina jobb. Här leder man den svenska kommunligan. Grunden är extrema politiker som vill detaljstyra sina chefer. Politiker som helt uppenbart tvivlar på sina chefers kompetens.

Sedan något helt annat! Varje månad gör Kantar Sifo en sammanvägning av ett antal olika väljarundersökningar för SR:s Ekoredaktion. Vi har nu fått siffrorna för oktobermätningarna. Siffror som faktiskt inte visar på så mycket förändringar sedan förra månaden. De mesta är mycket små och inom felmarginalen. Medan Socialdemokraterna (25,1%) tappar 0,3 procentenheter ökar Vänsterpartiet (9,1%) med lika mycket och befäster sin roll som fjärde största parti. Nere i botten trillar Liberalerna (3,8%) ner under strecket igen efter att ha tappat 0,2 procentenheter samtidigt som Miljöparti (5,0%) ligger stilla på säkert avstånd från nedflyttningsstrecket. I kampen om femteplatsen tappar Centerpartiet (8,4%) 0,1 procentenheter men håller i princip avståndet till Kristdemokraterna (7,1%) som ligger helt stilla även dom. I princip händer det alltså ingenting sedan förra månaden. Om det inte varit för den fortsatta flykten av väljare från Ulf Kristerssons Moderaterna till Jimmie Åkessons Sverigedumokraterna. Moderaterna (18,0%) tappar 1,5 procentenheter medan Sverigedumokraterna (21,9%) ökar med 1,7 procentenheter.

Jag fortsätter att ställa frågan: Hur länge har Moderaterna tålamod med katastrofen Ulf Kristersson vid rodret?

Att läsa:
SD-styrda Sölvesborg köper ut kritisk kulturchef. - Dagens ETC
Svalövsbostäders nya styrelse säger upp vd. - Helsingborgs Dagblad
Kritik efter vd-petningen: ”Jag skäms enormt”. - Helsingborgs Dagblad
Cheferna flyr Hörby efter att SD tog över makten. - Svenska Dagbladet
SD tar väljare från M. - Sveriges Radio
Grafik: Svensk väljaropinion oktober 2019. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: