onsdag 30 oktober 2019

Dålig tajming

» Mauricio Rojas och Chile

Det har varit våldsamma demonstrationer och protester i Chile mot det sittande högerstyret. Detta fick svensk-chilenaren Mauricio Rojas att för en vecka sedan den 23 oktober i en debattartikel i Svenska Dagbladet gå ut till försvar för Chiles hårt pressade president Sebastián Piñera och konstatera att demonstranterna inte hade något folkligt stöd. En debattartikel som visade sig vara särdeles dåligt tajmad.

Trycksvärtan hade knappt torkat i tidningen förrän omkring 1½ miljon chilenare gav sig ut på gatorna i Santiago i en fredlig demonstration mot det sittande högerstyret. Den största demonstrationen i modern tid i Chile. Demonstrationer som resulterade i att president Sebastián Piñera till slut tvingades till att sparka nästan halva regeringen och ombilda regeringen. Inte sedan Pinochets dagar har stödet för den sittande regeringen varit lägre. Samtidigt som han bad om ursäkt och medgav stora problem i Chile.

Chiles flagga
Vem är då denna svensk-chilenare Mauricio Rojas som så totalt missade situationen i sitt hemland. Där han alltså bor i dag igen. Mauricio Rojas är född 1950 i Chile. 1974 kom han till Sverige. Han uppgav då att han varit aktiv i den vänsterrevolutionära organisationen Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR). Något som dock MIR förnekade. Här i Sverige tog han dock allt fler steg åt höger. Han satt i Riksdagen för Liberalerna, arbetade för Moderaterna och för arbetsgivarna lobbyorganisation Timbro. För drygt 10 år sedan, 2008 flyttade Mauricio Rojas tillbaka till Chile.

Förra året utsågs Mauricio Rojas till Kulturminister i nämnda Sebastián Piñeras högerregering. Men han satte då nytt svenskrekord i kortast regeringsperiod. Efter fyra dagar tvingades han nämligen att avgå igen efter en rejäl proteststorm och skandal sedan det uppmärksammats vad han skrivit om det minnesmuseum över Augusto Pinochets offer som finns i Chile. Som han tyckte manipulerade historien.

Augusto Pinochet var den militärdiktator som USA satte till makten i Chile genom en USA-styrd militärkupp som störtade den folkvalda Salvador Allendes vänsterstyre. Som alltså Mauricio Rojas kom till Sverige som flykting från.

Läs lite här:
Plundrarmobbarna i Chile har inte folkets stöd. - Mauricio Rojas i Svenska Dagbladet.
Tidigare ambassadör i Chile: ”Legitima protester”. - Eva Zetterberg i Svenska Dagbladet
Mauricio Rojas orsakar politisk skandal i Chile. - Aftonbladet
Svenske ministern Mauricio Rojas avgår i Chile. - Aftonbladet
Chilensk regeringsombildning efter protestvåg. - Aftonbladet
Fem klyftor bakom Chiles massprotester. - Aftonbladet
President Piñeras press. - Aftonbladet Kultur

Inga kommentarer: