söndag 13 oktober 2019

Internationella klarspråksdagen

» Vem ska vi lita på?

Jag har funderat över det tidigare. Är de amerikanska varningarna och åtgärderna mot kinesiska Huawei baserade på seriösa faror för kinesiskt spionage eller handlar det bara om ett inslag i handelskriget mellan USA och Kina? Där USA:s prestige har skadats allvarligt av att ha hamnat totalt på efterkälken. Jag är bara en vanlig amatör så jag kan ju inte avgöra vilket som är sanning och vad som bara är en del i handelskriget. Vad stormakternas säkerhetstjänster påstår har jag däremot mycket lågt förtroende för. Dom är villiga är ljuga friskt så länge det gynnar uppdragsgivaren. Det kvittar om det är Kina, Ryssland eller USA. På den här punkten ljuger dom alla lika friskt!

Men, nu ser jag att även Sverige är på väg att lyda påbuden från andra sidan Atlanten om att hålla Huawei borta från 5G-näten. Något som ju onekligen skulle gynna Ericsson som väl ligger tvåa i världen på nätverk - efter kinesiska Huawei. I varje fall är uppenbarligen Anders Ygeman på väg med lagstiftning som uppenbarligen är direkt riktat mot Huawei. Och som alltså gynnar svenska Ericsson. Själv funderar jag över hur stort förtroende man har för telebolagen om dom inte skulle upptäckt om det installerades funktioner i nätverken som man inte beställt.

Facebook
Till Anders Ygeman skulle jag vill ställa frågan vilka åtgärder man tänkt införa för att säkra säkerheten vid användning av appar och annan programvara från de amerikanska nätjättarna som Google, Apple, Facebook osv. Ska deras programvara förbjudas i Sverige? Vi kunde ju nyligen se att dessa bolag sitter snällt i knät på de amerikanska myndigheterna. När Donald Trump begärde att dom skulle delta i sanktionerna mot Huawei så lydde dessa amerikanska bolag utan protester. Vad händer den dag den amerikanska säkerhetstjänsten kräver att dessa bolag ska överlämna all information dom har om svenskar? Lyder då Apple, Facebook, Google osv? Vad händer den dag amerikanska NSA (National Security Agency, den Nationella säkerhetsmyndigheten som lyder under Försvarsdepartementet) kräver att dessa bolag ska inkludera spionvara i sina appar? Lyder dom då också?

Som jag sagt. Jag vet inte om Huawei bara är ett redskap för den kinesiska staten och lyder dom blint. Men vi har i varje fall fått bekräftat att Apple, Facebook, Google osv är ett lydigt redskap för den amerikanska staten. Frågan är om dom då är ett lika stort säkerhetsproblem också?

I dagens ledare i Aftonbladet tar Anders Lindberg upp hur dessa bolag med sina appar som Facebook, Twitter och YouTube har blivit ett effektivt verktyg för högern och högerextremismen. Hur bolagens logaritmer fungerar för att styra vad vi får läsa och vad vi får tips om är något som det inte går att förstå sig på. Men uppenbart är att dessa logaritmer är utformade så att dom stödjer högerextremism och populism. Jag har t.ex. helt nyligen bestämt mig för att sluta "prenumerera" på Twitters dagliga tipsmejl. Det var en ständig upprepning av (oftast) obegripliga tweets från den ena debattören på högerflanken efter den andra.

Vad som är uppenbart är att dessa appars logaritmer är så utformade att man gynnar, sett ur svenska ögon, tokigheter från den sverigedumokratiska svansen och andra högerdebattörer. Man överöses med den typen av hel- eller halvlögner. Någon chans att stoppa lögnerna finns inte. Anders Lindberg berättar från USA hur Facebook vägrar att stoppa direkt lögnaktig reklam. Reklam som t.o.m. TV-kanaler som högerkanalen Fox vägrar sända. Det finns 10.000-tals trollkonton som sprider de här lögnerna utan att Facebook och de andra vidtar seriösa åtgärder för att stoppa spridningen.

Jag har slutat att ta Twitter på allvar. Formatet är utformat så att det ju är väldigt svårt att föra en seriös debatt. Jag använder Twitter för att försöka göra reklam för Sven Tycker. Men är mycket tveksam till hur effektivt det är. Att använda Twitter som någon form av debattforum är nästan omöjligt. Det är främst en enda stor gödselspridare! Dom här apparna är alla uppenbart lydiga redskap för amerikanska myndigheter för att inte tala om ryska trollfabriker och resten av den sverigedumokratiska svansen.

Läs mer på nätet:
Svenska regeringens drag – för att stoppa Huawei - Expressen
Kan Facebook hjälpa SD till en valseger? - Aftonbladet

Inga kommentarer: