lördag 5 oktober 2019

Skrota den kommersiella skolan

» Världslärardagen

I dag är det Världslärardagen. Så det kan kanske vara på plats att fundera över den svenska skolan. En gång i tiden hade Sverige kanske världens bästa skola. Men, så började Carl Bildts regering experimentera med det hela. Det infördes världens mest avreglerade och kommersialiserade skola. Friskolor, Fritt skolval och fritt fram för kommersiella vinstmaximerande intressen skapade vad som istället kanske snart är världens mest segregerade skola.

Skolan
OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som har till uppgift att göra jämförelser och utvärderingar av medlemsstaternas politik, varnade den Moderatledda regeringen i en rapport för att genomföra avregleringen. Carl Bildt valde att gömma undan rapporten med varningen i en byrålåda utan att diarieföra den. Det är först nyligen som rapporten blivit allmänt känd. OECD har sedan fortsatt att i olika rapporter och utvärderingar varna för hur friskolereformen skapat en segregerad skola och vilka problem detta skapar.

Sverige är ensamma i hela världen med ett system där vinstmaximerande aktiebolag kan driva skolor som finansieras med skattepengar och där det är fritt fram att plocka ut vilka vinster som helst. Endast ett land ytterligare har testat Milton Friedmans teorier på skolan, Chile, men dom har avskaffat systemet igen. Men i Sverige håller vi fast vid ett system som förstört den svenska skolan.

Verkligheten är den att Privata friskolor har lägre lärartäthet och färre behöriga lärare. Samtidigt får eleverna högre betyg än vad de Nationella proven visar i motsats till kommunala skolor. Det har helt enkelt skapats en betygsinflation där bra betyg blir ett lockbete för att locka till sig elever. Observera, bra betyg - inte bra kunskaper! Det måste ju bli pengar över till aktieägarna - våra skattepengar. Trots detta händer det lite då och då att friskolor går i konkurs eller bara stänger ner. Det blir då upp till de kommunala skolorna att städa upp. Med jämna mellanrum får vi andra skandaler. Som skandalen i Hudiksvall där elever som kritiserat skolan bestraffades och tvingades sluta på skolan.

Samtidigt har betygshetsen skapat en situation där man lär sig för betyget, inte för livet. Detta medan lärarna drunknar i pappersarbete när allt ska dokumenteras. Undervisningen blir lidande.

Lite spridda synpunkter på skola och lärande:
Så kan utsatta skolor få de bästa lärarna - Svenska Dagbladet
Anna Ekström (S): ”Hade gärna stoppat vinsterna om det fanns stöd i riksdagen” - Dagens ETC
Rektorns reprisalier mot Hudiksvallselever – ”Det måste få en rättslig prövning” - SVT
Tre tips på hur du får smartare barn - Aftonbladet
L-offensiv: Så ska religionen ut ur skolan - Aftonbladet
Världslärardagen 5 oktober: "Vi framtidssäkrar världen" - Lärarförbundet

Inga kommentarer: