fredag 25 oktober 2019

Hur djupt ras krävs

» Katastrofen Ulf Kristersson

Hur djupt får Moderaterna sjunka i opinionen innan katastrofen Ulf Kristersson får respass? Egentligen var det underligt att man från Moderaterna valde att utse Ulf Kristersson till ny partiledare med alla de skandaler han har i ryggsäcken. Nu har man dock gjort det. Och raset i opinionen fortsätter.

Ulf Kristersson
Vid Riksdagsvalet 2002 fick Moderaterna katastrofsiffran drygt 15% och partiledaren Bo Lundgren fick strax efter detta sparken. Vid Riksdagsvalet 2006 var Moderaterna uppe i drygt 26% under ledning av Fredrik Reinfeldt. 2010 steg siffran ytterligare till drygt 30%, fortfarande med Fredrik Reinfeldt. 2014 hade siffran sjunkit igen till drygt 23% och Fredrik Reinfeldt meddelade att nu avgår han. Vid senaste valet 2018 var siffran nu nere i knappt 20% och partiledaren hette numera Ulf Kristersson. I dag pekar opinionssiffrorna för Ulf Kristersson och Moderaterna på ungefär 16%. Det är ännu sämre siffror än när Anna Kinberg Batra kuppades bort av Ulf Kristersson 2017.

I dagens opinion är Moderaterna degraderade till tredje plats i opinionen. Där har man inte varit under det här århundradet. Jimmie Åkesson har tack vare Ulf Kristerssons närmande till Moderaterna blivit rentvättad. Allt fler har lockats av populismen och när Moderaterna ger sig in på samma planhalva så är det enda som sker att väljarna tror att åsikterna blivit rumsrena. I dag anser Jimmie Åkesson att det är han som är oppositionsledare. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har förvandlats till stödpartier till Jimmie Åkesson.

Det är nästan så att jag till och med håller med Stefan Löfven när han konstaterar:

- "Ulf Kristersson har gjort sig helt beroende av Sverigedemokraterna när han nu försöker forma ett nytt högerkonservativt block. Men frågan är, vem håller i taktpinnen i det blocket om SD är lika stora som de andra två tillsammans."

Och det är sannerligen inte ofta jag håller med Stefan Löfven i dag!

Hur länge kommer det Moderata partiet att ha tålamod med Ulf Kristerssons utsuddande av Moderaterna?

Inga kommentarer: