onsdag 16 oktober 2019

Klargörande

» En ny Extremhögerallians formerar sig

Det är nu uppenbart att Moderaterna med Ulf Kristersson och Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor satsar på att formera en ny Extremhögerallians tillsammans med Sverigedumokraterna och Jimmie Åkesson. Upplägget har testats ett tag i en rad kommuner där man gemensamt tagit över styret av kommunerna. Nu är det uppenbart att Ulf och Ebba satsar på samma upplägg i rikspolitiken.

Extremkhögeralliansen
Vid SVT:s Partiledardebatt gick Ulf och Ebba ut och försvarade Jimmie Åkesson när Jonas Sjöstedt påminde om SD:s rasism. Nu har det varit Partiledardebatt i Riksdagen. I denna debatt är det brukligt att man inte går upp och tar debatter och repliker mot sina blockkollegor. I debatten gick följaktligen inte Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor upp och debatterade med Jimmie Åkesson. Däremot mot Annie Lööf och de Rödgröna partiernas ledare. Det var en tydlig fingervisning om att vi nu har ett förändrat politiskt läge med en tydlig Extremhögerallians med Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna. Ni ska ha tack för klargörandet! Nu behöver vi inte diskutera den frågan längre.

Det ska bli spännande att se hur de liberala och kristna krafterna inom Moderaterna och Kristdemokraterna ser på denna utveckling. Följer dom med på marschen in i extremhögerfamnen? Tänker dom stillatigande låta de nazistiska och rasistiska rötterna sprida sina tentakler in i sina egna partier?

Hur ser Nyamko Sabuni och Johan Pehrson (som fick föra Liberalernas talan eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i Riksdagen) på denna utveckling. Dom har ju båda tydligt markerat att dom hellre hör hemma hos M och KD om det inte hade varit för den Januariöverenskommelse som tecknats trots deras motstånd men som dom känner sig bundna av. Känner dom sig lika lockade av att omfamnas av Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor om kramen även omfattar Jimmie Åkesson? Det ska bli spännande att följa vad som händer. Vad blir mest intressant för Nyamko Sabuni? Att lockas in i Extremhögerblocket eller satsa på att rädda sig kvar i Riksdagen genom att locka till sig besvikna moderater och kristdemokrater?

Den som lever får se. Och det får vi hoppas att vi gör - lever alltså!

Läs lite här:
Ewa Stenberg: Den politiska gemenskapen mellan KD, M och SD blir allt tydligare. - Dagens Nyheter
KD, SD och M är den nya alliansen. - Aftonbladet
Busch Thor: Löfvens fråga om SD ”historiskt luddig”. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: