lördag 19 oktober 2019

Lite politik som omväxling

» Falska politiker

Ibland är politiker ärliga och ibland är dom faktiskt falska. Det finns politiker som försöker ge sken av att dom driver en fråga medan dom i verkligheten driver något helt annat. Andra politiker är ärliga och talar klarspråk med vad dom är ute efter. När t.ex. Ulf Kristersson gjorde det här löftet en gång så var det ett ärligt löfte. Och det har han sedan dess jobbat på:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Så sade nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson när han valdes in i Sveriges Riksdag. Men han var ärlig! Hans mål är att avskaffa Välfärdsstaten. Det är inget hymlande. Håller man med honom så röstar man på honom. Tycker man däremot att Välfärdsstaten är viktig så röstar man på någon annan. Så enkelt är det.

Ebba Busch Thor
En politiker som jag däremot anser vara riktigt falsk är Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Hon försöker sätta upp en fasad som sjukvårdspolitiker, mjuk politiker med kristna värderingar. I själva verket är hon en hård batongpolitiker. Sjukvårdspolitiken har väl blivit Ebba Busch Thors profil. Men hon håller ganska tyst med att ett av kraven Kristdemokraterna har är att slopa den fria mammografiundersökningen för alla kvinnor mellan 40 och 75 år.

- "Det slår mot jobb och företagande att utvalda delar av välfärden är kostnadsbefriade."

Att det räddar liv har ingen betydelse. Du är falsk Ebba Busch Thor! Du vore istället välkommen på barrikaderna med krav på samma gratis erbjudande när det gäller jakten på prostatacancer hos män. Som faktiskt är vanligare och dödligare än bröstcancer. Men det vore väl också skadligt för företagande! Jag gissar att hon tycker att det vore skadligt för den fria konkurrensen på sjukvårdsmarknaden. Men säg så rakt ut och försök inte sätta en stämpel på din panna att du värnar sjukvården. Du värnar rätten att tjäna pengar! Om det kostar några liv har ingen betydelse.

Sverigedumokraten Björn Söder vet jag faktiskt inte var jag ska placera honom. Björn Söder sitter i Riksdagen för Sverigedumokraterna. Förra mandatperioden var han också andre vice talman. Det har väl varit ett par skandaler under åren. Vilket ju inte är så ovanligt när det gäller sverigedumokratiska politiker. Björn Söder sitter också i kommunfullmäktige i Kristianstad för Sverigedumokraterna. I en debatt om miljön i KF i Kristianstad fick vi bland annat höra följande från Björn Söder:

Björn Söder
- "Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om."

- "Jag ska inte ge mig in i en debatt kring Greta – där han ni hittat er messias kring era klimatreligioner – för jag tycker det är fruktansvärt hur en sårbar tonåring utnyttjas av cyniska vuxna på det sätt som hon gör."

- "Och hon har ju inga lösningar på problemen, hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest, som det heter. Det är ungefär den framgång hon har."

I debatten fick han mothåll till och med från Moderaterna. Jag för min del tycker att Björn Söder ska läsa på lite mer. Inte på de sedvanliga hatsajterna från den Sverigedumokratiska svansen utan på seriösa sajter. Men jag tror inte att han vill göra det. För då finns det ju risk för att han inser att han är lite fel ute. Han efterlyste att vetenskapsmännen skulle ge sig in i debatten. Hade han läst vanliga tidningar hade han sett att det är just det dom gör. Dom varnar oss för vad det är vi håller på att göra med vår planet. Men sån't tror man inte på som typisk sverigedumokratisk klimatskeptiker. Jag väljer det ganska neutrala ordet klimatskeptiker för att vara snäll...

Lästips:
Busch Thors hyckleri med det Rosa Bandet. - Aftonbladet ledare
SD-toppens attack på Greta och klimatet: ”Stor klimatbluff”. - Aftonbladet

Inga kommentarer: