fredag 18 oktober 2019

Slipsens dag

» Journalistikcitat

Att vara journalist är inte lätt. Det kan vara farligt. I världens farligaste land, alltså Afghanistan, har bara det senaste året uppåt 15 journalister och reportrar mördats. Men landet är ju så säkert att vistas i så att vi med gott samvete kan utvisa ungdomar dit utan att dom har någon familj som tar emot dom. Men, vi måste ju sända signaler! Personligen skäms jag.

Penna
Men, det var inte det jag skulle tycka till om i dag. Ibland kan texten i en artikel berätta lite om hur det är att jobba som reporter. Vad man måste lära sig att ta hänsyn till. Det här citatet kommer från en artikel om kurder som nu tvingas fly från sina hem i norra Syrien sedan Turkiet fått klartecken till invasion.

- "Vi slåss mot Daesh och håller dem från er del av världen, sen överger ni oss när vi blir attackerade och jag måste lämna mitt hem. Nu filmar du mig när jag flyr för mitt liv med min familj och du frågar mig om mina känslor?"

Så sant. Journalistik kan vara omänskligt och utlämnande för att inte tala om hänsynslöst. Donald Trump uppför sig som en elefant i en porslinsbutik. När det gäller att helt plötsligt dra sig tillbaka från Syrien och lämna kurderna i sticket, kurder som skött markarbetet för att bekämpa IS, så är till och med stora grupper inom det Republikanska partiet kritiska. Donald Trumps agerande på den internationella arenan gör att det kommer att ta lång tid innan världen litar på USA igen. Han säger upp avtal, hoppar av överenskommelser osv i en sådan omfattning att ingen i fortsättningen kommer att vågar lita på vad man kommit överens med Washington om.

Nästa citat hittade jag i samma tidning i en artikel om skandalen i Nederländerna där en man tydligen hållit 6 barn och deras pappa inlåsta i källaren under åratal. Men citatet handlar egentligen om hur journalister uppför sig.

- "Claudia de Gooijer bor mittemot gården som dragit världens blickar till sig. Hon och en väninna rastar hundarna och plockar samtidigt upp burkar med Redbull, cigarettpaket och annat skräp som lämnats efter det väldiga pressuppbådet."

Att slänga skiten på marken efter sig är tydligen ett normalt beteende bland journalisthyenor också. Tror ni att dom skäms?

Läst i tidningen:
Flyktingarnas ilska: ”Ni överger oss när vi blir attackerade”. - Aftonbladet
Josef, 58, var ett mysterium för grannarna – bodde i husvagn. - Aftonbladet

För övrigt. Även om det i dag är Internationella Slipsdagen så tycker jag att strypsnaran om halsen är ett korkat och löjlig klädesplagg. Använd slipsen till att binda upp buskar i trädgården istället!

Inga kommentarer: