onsdag 24 juli 2019

Boris?

» Nä!

Medlemmarna i Tories, det brittiska konservativa partiet, har nu valt Boris Johnson till ny partiledare och därmed också ny premiärminister i Storbritannien. En av de som jublar är Donald Trump. Det här är två "politiker" med stora likheter. Men också med stora skillnader. Bara det faktum att Donald Trump jublar manar till eftertanke och oro.

Boris Johnson
Båda, Donald Trump och Boris Johnson, har mycket svårt för att hålla sig till sanningen. "Politiker" som ljuger är en styggelse och stor fara för demokratin. Donald Trumps lögner är uppenbara för alla. Att säga att han ljuger så fort han öppnar mun är visserligen att gå till överdrift. Men han har passerat gränsen för länge sedan.

Boris Johnson fick sparken från tidningen i sin tidigare karriär som journalist. Han ljög och hittade på citat. Och sedan har det fortsatt. En klassiker är när han var ilsken över EU-regler om att all fångad fisk skulle kylförpackas för att få exporteras, vilket skapade problem på Isle of Man. EU fick påpeka för Boris Johnson att det inte var EU-regler utan egna brittiska regler. Dessutom är Isle of Man inte medlemmar av EU. Och det har sedan fortsatt.

Nu har han lovat att britterna ska lämna EU den 31 oktober. Oberoende av om det finns ett avtal eller inte. Alltså en s.k. hård Brexit. Hur han tänker få ihop det är en gåta. En hård Brexit utan ett acceptabelt avtal med EU riskerar att bryta sönder Storbritannien. Frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland är inte löst. Hur löser man en gräns mellan EU och länder utanför EU som inte har någon som helst gränskontroll. Här går man över gränsen till grannen och dricker kaffe. Man går över gränsen och handlar middagsmaten osv. Här handlar det om verklig integration över gränsen. Eller ska Nordirland stanna i EU så att det blir en EU-gräns inne i Storbritannien? I Skottland är en rejäl majoritet av befolkningen starka motståndare till Brexit. Man hotar med att helt enkelt lämna Storbritannien om London beslutar att lämna EU. En hård Brexit, som Boris Johnson lovat inte är några problem, skapar enorma problem.

Dessutom kommer Boris Johnson att få stora problem med Parlamentet. De konservativas majoritet är skör och kräver stöd från andra. Just nu ett nationalistiskt nordirländskt parti. Om Boris Johnson har ett starkt stöd bland de konservativas medlemmar så är stödet bland britterna lägre. Mycket lägre! Ett antal ministrar i Theresa Mays regering har lovat (hotat...) att avgå om Boris Johnson väljs. Motståndet bland Tories parlamentsledamöter lär öka. Och om Boris Johnson inte får majoritet i Parlamentet tvingas han utlysa nyval. Ett val som är mycket osäkert. Enda chansen i det valet för Tories är att Labour begår självmord.

Valet av Boris Johnson är illavarslande! Det kvittar hur stark motståndare till EU jag själv är. Men att tro att det är lätt att lämna om man en gång gått med är naivt. Mycket naivt!

Läs mer:
Nya premiärministern – en skamlös lögnare
Nu har britterna valt fel igen
Problemen ligger redan och väntar på Boris nya skrivbord
Mycket som oroar med Boris Johnson

Inga kommentarer: