tisdag 16 juli 2019

Nationella orgasmdagen

» Lägg energi på energin

Kärnkraft - nej tack
Snart är det dags att även stänga ner kärnkraftverket i Ringhals. Vilket naturligtvis får de svenska kärnkraftskramarna att vädra morgonluft genom att kräva att stoppet stoppas och att man istället bygger ut kärnkraften igen i Sverige. Man vill byta ut målet om förnybar energiproduktion till att istället handla om fossilfri energiproduktion. Man försöker skrämma oss med att den behövs för att trygga vår elproduktion. Dessutom hävdar man att kärnkraften skulle vara "ren" och inte förorsaka koldioxidutsläpp. Kärnkraftskramarna har FEL på alla punkter.

Låt oss börja med tillgången på el. Den svenska elexporten sätter ständigt nya rekord. Det land som ökat importen av el mest från Sverige är Finland. Orsak? Den finska satsningen på kärnkraft! Utbyggnaden är rekordförsenad. Man får helt enkelt inte igång aggregaten enligt planen så man tvingas köpa el från Sverige för att trygga tillgången. En misslyckad satsning på kärnkraft i Finland skapar problem. I Sverige har vi istället satsat på förnyelsebar elproduktion. Där vattenkraften är basen medan vi kraftigt bygger ut sol- och vindkraft. Sverige klarar elförsörjningen UTAN kärnkraften.

Atomkraft - nej tack
Låt oss sedan övergå till kostnaden för kärnkraft. En kostnad som gör att elbolagen helt enkelt inte är intresserade av att behålla kärnkraften eller bygga ut den. Om dom inte blir subventionerade av skattebetalarna. Det blir för dyr el! Dagens ledare i Svenska Dagbladet har som rubrik: -"Vem ska betala för Ringhals?" Edward Hollertz konstaterar: - "Politikerna står inför ett hopplöst val. Antingen ska reaktorerna i Ringhals stängas enligt plan, vilket försvårar elförsörjningen i södra Sverige under extremt kalla vinterdagar. Eller så ska reaktorerna hållas igång, troligen till priset av en försämrad marknadsfunktion och med ökade kostnader för skattebetalarna. Det är med väl muntert mod, nästan flåshurtigt, som politiker till höger verkar göra det senare valet." Kärnkraftens tid är över. Den är, om vi inte ska ta fram alla andra problem, för dyr.

Radioaktivt
Slutligen kommer vi till miljöaspekten. Kärnkraften är INTE utsläppsfri. Om man räknar in alla utsläpp som förorsakas av kärnkraftsel, från gruvdrift, transporter, bygge, drift och underhåll, avfallshantering och rivning så ligger utsläppen från kärnkraft på 115-125 gram koldioxid/kWh. Om vi räknar på samma sätt på sant förnybar energi och energieffektiviseringar så belastar denna atmosfären med i regel 5-20 gram koldioxid/kWh. Kärnkraften är smutsig! Lägg till detta att jag inte tycker att vi löst frågan om vad vi ska göra med vårt avfall. Att gräva ner skiten och sätta en skylt ovanför som berättar att man inte ska gräva där pga radioaktivt avfall är ju ganska komiskt. Skylten kommer att vara bortrostad och försvunnen långt innan avfallet är ofarligt. Kommande generationer kommer att undra vad det var för idioter som bara grävde ner skiten och trodde att problemet var löst. Det handlar inte om några hundra år, det handlar om tusentals år. Det handlar alltså inte om våra barnbarn, det handlar om kommande civilisationer. Om jorden är beboelig så länge?

Kärnkraften är ett stickspår som vi aldrig skulle ha växlat in på. Nu måste vi lösa problemen, men gör dom inte ännu större!

Inga kommentarer: