tisdag 9 juli 2019

Israel / Palestina

» Huvudlöst

I en debattartikel för några dagar sedan argumenterade ett par representanter från Liberalerna för att Sverige ska följa i USA:s ledband och flytta vår ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Dvs att i praktiken erkänna den israeliska annekteringen av östra Jerusalem. Dvs den del av staden som enligt den internationella fredsplan som de flesta av världens länder ställt sig bakom skulle vara en del av en framtida självständig palestinsk stat. Men Israel har ockuperat hela staden precis som Västbanken och de syriska Golanhöjderna. Sedan dess har man i brott mot internationella lagar flyttat in sin egen befolkning på den ockuperade marken och trängt undan de som redan bott där. Och man har alltså annekterat östra Jerusalem och införlivat denna delen i den israeliska staten. Detta vill nu de båda liberalerna Maria Nilsson och Marcus Nilsen att Sverige ska erkänna genom att flytta den svenska ambassaden till Jerusalem! Så här skriver de båda:

- "Sveriges Israelpolitik bör läggas om totalt."

Vad Liberalerna egentligen alltså vill är att sanktionera den israeliska ockupationspolitiken. Där vi erkänner det israeliska beslutet att införliva HELA staden Jerusalem i staten Israel. Detta trots att staden har en unik position som helig stad för tre olika religioner. Judar, Kristna och Muslimer. Staden måste alltså ha en speciell status, inte bara vara huvudstad i den judiska staten Israel. De krav som Liberalerna framför innebär också att Sverige ska ställa sig bakom och acceptera alla de judiska bosättningar som byggts och fortfarande byggs på ockuperade Västbanken och de från Syrien ockuperade Golanhöjderna. Bosättningar som ju mer etablerade dom blir, ju fler dom blir och ju större dom blir omöjliggör den tvåstatslösning som det finns ett internationellt mål för. Inte det apartheidliknande samhälle som Israel istället håller på att skapa på Västbanken.

Coexist

Att följa det Liberala exemplet vore en huvudlös (för att låna en beskrivning från det liberala debattinlägget) politik. Sverige ska fortsätta med en politik som innebär att det skapas två demokratiska stater (Israel och Palestina) som kan leva i fredlig samexistens som grannar. Och att denna palestinska stat består av östra Jerusalem, Västbanken och Gaza och att den palestinska myndigheten har full kontroll över HELA detta område. Skulle den israeliska staten och den palestinska staten istället gemensamt komma överens om en gemensam stat bestående av båda staternas territorium och alla innevånare, israeler eller palestinier har exakt samma rättigheter och skyldigheter så är det upp till dessa stater att besluta om detta. Men det innebär också att alla religioner i denna stat, judendom, kristendom och islam, jämställs med varandra.

Men att göra som dessa liberaler vill, är en direkt huvudlös politik som motverkar möjligheterna att skapa en fred. Läs gärna svaret på de liberala israelvännernas krav från socialdemokraten Anders Österberg:

- "En tvåstatslösning skulle skapa fred."

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Ett annat ytterst tänkvärt svar på det liberala debattinlägget har skrivits av Johan Schaar. https://www.svd.se/liberalerna-staller-inga-krav-pa-israel