söndag 21 juli 2019

Skånska flaggans dag

» Skev verklighetsuppfattning

Ibland blir man förvånad över resultatet från undersökningar, och kan till och med ibland undra om det verkligen kan stämma. Men, andra gånger så bekräftar undersökningar som görs bara att det man redan tidigare var övertygad om faktiskt stämmer. En sådan är den som författaren Staffan Landin presenterade i Aftonbladet TV.

Man har låtit ett urval svenskar ange vad dom tror är de rätta siffrorna när det gäller antalet asylsökande, antalet fattiga pensionärer, statsskuldens utveckling, brottslighetens utveckling osv. Och sedan har man jämfört hur olika grupper tror om det här är jämfört med verkligheten. Det visar sig då att det har inte så stor betydelse fördelat på ålder, på kön, på var man bor. MEN! Om man delar upp det i vilka partier man sympatiserar med så blir det uppenbart en stor skillnad.

Vet inget
Det visar sig då att Rödgröna väljare (alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) är de som faktiskt har bäst koll på hur det verkliga läget är i Sverige. Borgerliga väljare (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) har lite sämre koll på läget i landet. Dom tror generellt att det är sämre än vad det verkligen är.

Och så kommer vi då till sympatisörer till Sverigedumokraterna. Dom har en VÄLDIGT skev verklighetsuppfattning. Konsekvent, i varje fråga, så är deras uppfattning av verkligheten totalt fel. Och då alltså till det sämre. Sverigedumokrater tror att den svenska statsskulden ökar, när den i själva verket sjunker snabbt. Dom tror att arbetslösheten ökar och sysselsättningen minskar när verkligheten är att arbetslösheten är lägre än vad den varit på mer än 10 år medan sysselsättningen är rekordhög. Dom tror att brottsligheten generellt ökar medan den i själva verket var högre på 80- och 90-talet. Fattigdom? Exakt samma sak. Sverigedumokraterna baserar alltså sin politiska åsikt på att totalt har missförstått hur verkligheten ser ut.

Är det någon som är förvånad? Sverigedumokratiska väljare har helt enkelt en väldigt skev verklighetsuppfattning. Det är denna felaktiga uppfattning om verkligheten som får dom att stödja ett populistiskt och lögnaktigt nasseinspirerat populistparti. SverigeDUMokraterna stämmer helt enkelt!

SD-väljare har sämst verklighetsuppfattning

Inga kommentarer: