torsdag 4 juli 2019

Anders Borg

» Om moderater och skattefiffel

Ibland är det mest talande svaret vid en intervju det uteblivna svaret! I Svenska Dagbladet läser jag en artikel som berättar om Moderaternas ointresse av att vidta åtgärder mot att smita med sina pengar till skatteparadis. Moderater är alltid snabba med krav på intensivare jakt och hårdare tag när det gäller bidragsfusk. Alltså när sjuka, föräldralediga, barnfamiljer osv kan misstänkas sko sig på socialförsäkringar. Samma intresse att jaga företag och företagare som bidragsfuskar finns inte. Och som sagt att jaga skattesmitare brukar inte vara något som prioriteras.

I artikeln är det Torsten Fensby, som beskrivs som världens största expert på skatteparadis, som mer specifikt berättar om hur vår svenska moderata finansminister Anders Borg aktivt motarbetade när han på uppdrag av Nordiska ministerrådet på egen hand försökte få till stånd informationsavtal med olika skatteparadis. Det vill säga att man tecknade avtal med enskilda länder där dom förband sig att lämna ut information om kontoinnehavare så att det inte skulle gå att gömma pengarna där.

Skatteflykt
- "Regeringen Reinfeldt ärvde projektet av regeringen Persson. År 2008 ville Anders Borg lägga ner projektet. Men då protesterade resten av Norden – Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Grönland."

- "Jag finner saken så viktig att jag i så fall kommer att rekommendera att projektet drivs vidare inom ramen för det Nordiska ministerrådet utan Sveriges deltagande" skrev Norges finansminister Kristin Halvorsen något syrligt i ett brev till Anders Borg 2008.

- "Till slut, år 2009, gick den svenska regeringen med på att driva projektet vidare i tre år – men redan året därpå försökte Anders Borg lägga ner projektet igen. De övriga länderna vägrade dock."

När SvD reporter nu försöker fråga Anders Borg varför han som svensk finansminister försökte stoppa projektet så svarar han att Sverige istället försökte minska drivkrafterna för den typen av skatteplanering. Dvs man avskaffade t.ex. Förmögenhetsskatten, sänkte Bolagsskatten osv. Det vill säga de som hade så gott om slantar att det var lönande att smita från att skatta fick sina skatter sänkta. Anders Borg hänvisar också till arbete inom EU och OECD.

Reportern påpekar då att dessa åtgärder skedde senare. Varvid Anders Borg svarar: - "Min slutsats när det gäller resultat: ingen regering har lyckats bättre i frågan." Reportern upprepar då frågan: - "Men varför försökte du stoppa projektet?"

En annan banan
Uppenbart är att sedan upphörde Anders Borgs mobiltelefonabonnemang. För den frågan vägrar han att besvara och avslutar helt sonika kontakten genom att vägra svara. Kanske räcker inte pengarna till? Jag såg att inkomsterna till Anders Borgs företag mer än halverats sedan han på en fin fest i skärgården hade fått för mycket destillerade drycker innanför västen och ville gå runt och ville jämföra bananer. Det blev väl inte lika attraktivt att locka med ett tal av Anders Borg som lockbete till konferensen efter den fadäsen. Nåja, han plockade visst ut närmare två miljoner ändå så det där att abonnemanget upphört var nog inget trolig förklaring.

Men det är talande för den moderata synen på skatter och skattefiffel. Sänker man skatterna så löser sig problemen. Det är därför Sverige i dag har blivit ett skatteparadis för den med lite mer slantar i plånboken, på kortet och på banken. Vi har ju kommit så långt, så att för att bekämpa svartarbete så skattesubventionerar vi arbetet istället. Se ROT och ännu mer RUT som ju främst är ett sätt att skattesubventionera de privilegierades lyxliv. Det är vi andra, som inte har råd att utnyttja tjänsterna, som betalar.

Inga kommentarer: