torsdag 25 juli 2019

Om girigbukar och egoister

» Om skam

Dagens funderingar handlar till stor del om skam. Det finns tillfällen när jag känner skadeglädje, denna den mest rena formen av glädje, men där jag kanske skulle känna lite skam över min skadeglädje. Sedan finns det andra som verkligen borde skämmas, men som inte alls gör detta. Egoism och girighet är ett effektivt botemedel mot att känna skam. Det är bara att hoppas att det har skadliga biverkningar så att man kan komma att få känna lite skadeglädje.

¤ Jag skäms.   Min första tanke när jag läste om mannen som skulle sjösätta sin vattenskoter i Norra Hamnen i Helsingborg och lyckades sjösätta släpet och dragbilen - en Porsche - också var: Hahaha! Mina fördomar som omedelbart kopplade ihop vattenskotern (detta odrägliga gissel vid stränderna) och en Porsche är kanske elaka. Men jag kan inte låta bli. Det är en viss typ av människor som kör fina Porschar - dom är inte mina kompisar. Men skadeglädje är fel även om vissa hävdar att det är den enda sanna glädjen.

¤ Jag borde skämmas.   Apropå Porschar så kände jag för några år sedan ungefär samma skadeglädje när jag dyngsur efter ett överraskande skyfall lyckades ta mig in på ortens ICA Kvantum och i högtalarna kunde höra följande utrop: "Vill ägaren till en Porsche cabriolet snarast kontakta förbutiken." Har man bottenplugg i cabbar?

Skam
¤ Dom borde skämmas.   Årets sommar är inte riktigt lika torr som förra sommaren. Men en del kommuner har redan infört bevattningsförbud. Rikemanskommunen Båstad var förra sommaren nära att bli helt torrlagda pga torkan. I år ville man vara förutseende. Den 11 juli gick kommunen ut och uppmanade innevånarna att spara på vattnet. Vad tror ni hände? Jo, vattenförbrukningen ökade! Alla poolägare som inte redan hunnit fylla sin pool skyndade sig att göra detta. Man passade väl på att övervattna sina golfgreengräsmattor också av bara farten. Och spola av bilen. Och....

¤ Lurade.   På tal om sportbilar så läser jag om pappan och sonen i Brasilien som tillverkade falska kopior av exklusiva lyxbilar. Undrar om det är många som nappat på erbjudandet om en billig Ferrari eller Lamborghini. Jag tycker det verkar vara duktiga tekniker i varje fall. Och skrattar lite åt de som kan ha blivit lurade...

¤ Var är LUF.   Jag läser att man på Mallorca infört totalt rökförbud på flera badstränder. Turisterna röker och fimpar i sanden utan någon som helst anständighet. Jag förväntar mig att ordföranden för LUF, Joar Forssell, fortsätter sin kamp för fritt rökande. I samband med det svenska rökförbudet på uteserveringar osv gick han ju runt kedjerökande utklädd till en cigarett. Jag gissar att vi snart får se Joar Forssell i sin cigarettutstyrsel kedjerökande på en badstrand på Mallorca demonstrativt fimpande i sanden. Eller också kanske han har vuxit upp till nu?

¤ Undrar om hon skäms.   Världens högsta chefslön har Denise Coates! För två år sedan var årslönen motsvarande 3,1 miljarder kronor. Året innan var den "bara" motsvarande 2,5 miljarder. Vem är Denise Coates? Jo hon är huvudägare och VD för spelbolaget bet365. Hon flyttade pappans vadslagningsföretag till nätet och flyttade hela konkarongen till skatteparadis. Undrar om hon skäms på vägen till banken. Eller om hon struntar i alla familjekatastrofer hon förorsakat på sin väg till banken.

¤ Dom skäms inte.   Skattefifflet och Skattesmitandet fortsätter i varje fall. Den kritstrecksrandiga organiserade brottsligheten fortsätter med oförminskad kraft. Europas myndigheter verkar inte allt för intresserade av att täppa till alla kryphål. Man kan fundera över var ointresset kommer från?

¤ Dom skäms verkligen inte.   Det har blåst upp lite debatt om de rika storstadskommunerna med moderatghetton som Danderyd, Täby, Lidingö osv som dumpar flyktingar och bidragsberoende som har svårt för att hitta egna boenden i fattiga glesbygdskommuner. Dom rika kommunerna slipper ansvaret som sedan får tas över av små och fattiga glesbygdskommuner. I många fall har man aktivt dumpat dom i skandalboenden till ockerhyror. Men det bekymret slipper man ju i de rika moderatghettona eftersom det istället blir den nya vistelsekommunens ansvar. Tror ni att dom skäms? Tvivlar, dom tycker nog bara dom är smarta. Och sätter sig och författar en ny skrivelse där dom protesterar mot det kommunal utjämningssystemet. Egoism kallar jag det.

Jag fortsätter att känna skadeglädje över när egoister och girigbukar misslyckas eller blir lurade.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Apropå Båstadsbornas oförmåga att begripa allvar:
https://www.hd.se/2019-07-26/nsva-ber-kommuninvanarna-respektera-bevattningsforbudet-det
Apropå vattenskotrar:
https://www.hd.se/2019-07-26/larm-om-krock-batolycka-i-helsingborg