onsdag 3 juli 2019

Statistiknörderi

» Viktigast och bäst

Vad tror ni att jag menar med den rubriken? Jo, det handlar om den undersökning som opinionsinstitutet Novus gör några gånger om året om vad väljarna tycker är Viktigaste politiska frågan och sedan vilka man tycker är Bästa parti i politiska sakfrågor. Vad vi väljare tycker är viktiga politiska frågor styrs naturligtvis av vad media berättar för oss. Men det fungerar på andra hållet också, media berättar för oss om det dom tror att vi tycker är viktigt. Alltså kan det vara spännande att se vad vi verkligen tycker.

Sjukvården ligger som vanligt i topp. Det är sjukvården som vi tycker är viktigast. 63% av svenskarna har denna i topp, och det är lite mer än vid förra undersökningen. Socialdemokraterna anses ha bäst sjukvårdspolitik, 16% anser det. Men det är en sjunkande siffra! På andra plats kommer Kristdemokraterna med Vänsterpartiet på tredje plats.

Älska din nästa
Invandring / Integration på andra plats. Det är 53% som tycker detta är viktigast. En liten ökning sedan förra undersökningen, men går vi ett par år tillbaka så har siffran legat på över 60%. Här är det Sverigedumokraterna (28%) som anses ha bäst politik. Med Socialdemokraterna på andra plats och Moderaterna på tredje plats.

Skola och Utbildning är det vi placerar på tredje plats. 52% tycker att detta är viktigast. Även detta är en ökning. Bäst politik (15%) anses Socialdemokraterna ha följt av Liberalerna och sedan Moderaterna. Det här är den enda fråga där svenskarna har något förtroende för Liberalerna. I alla andra frågor ligger man i den absoluta botten.

Lag och Ordning placerar svenskarna på fjärde plats med 50%. Det skiljer alltså mycket lite mellan 2:an och 4:an. Moderaterna (22%) anses ha bäst politik följt av Sverigedumokraterna och Socialdemokraterna. Det kan påpekas att för övriga partier finns det ett mycket lågt förtroende.

Äldreomsorg kommer med 45% på en delad femteplats. Och detta är en ganska stor ökning. När det gäller äldreomsorgen så har vi störst förtroende för Socialdemokraterna (16%) följt av Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna. Även Vänsterpartiet finns det ett relativt stort förtroende för, men resten av partierna har nog en del att fundera över.

Miljö / Klimat kommer också på delad femteplats, och detta med en ännu större ökning än när det gäller äldreomsorgen. Störst förtroende har vi för Miljöpartiets politik (20%) följt av Centerpartiet och Socialdemokraterna. Det kan påpekas att 7% av svenskarna har störst förtroende för den sverigedumokratiska politiken inom det här området vilket placerar SD på 5:e plats. Det är väl en ganska bra uppskattning av hur många klimatförnekare det finns i landet!

Landets Ekonomi har svenskarna placerat på en delad sjunde plats en bra bit efter med 32%. Moderaterna vinner här med 22%, men med Socialdemokraterna i hälarna med 21%. Sedan är det långt ner till trean Sverigedumokraterna med 8% och sedan Vänsterpartiet med 5%. Resten av partierna kan vi nog snarast säga att vi saknar förtroende för...

Pensioner delar sjundeplatsen. Här ligger Socialdemokraterna i topp med 16% följt av Sverigedumokraterna och sedan Moderaterna och Vänsterpartiet på delad tredjeplats. Förutom möjligen KD är det nog enklast att säga att vi saknar förtroende för övriga partier.

Sysselsättning / Arbetslösheten / Jobben kommer sedan på nionde plats. Socialdemokraterna med 20% ligger i topp med Moderaterna hack i häl. Sedan är det långt ner till Sverigedumokraterna på tredje och Vänsterpartiet på fjärde plats. Resten av partierna har ingen chans.

Jämställdhet är nykomlingar på tio-i-topp. Det är frågan Skatter som trillat ur och den frågan har trillat ända ner till 16:e plats. När det gäller Jämställdheten har vi överlägset störst förtroende för Socialdemokraterna (17%) följt av Vänsterpartiet med trion Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna på en delad tredjeplats. Det handlar väl då främst om de som inte vill ha jämställdhet utan tycker att sådant är trams.

Övriga områden i undersökningen följer i följande ordning. Energipolitik, Boende, Socialförsäkringarna (a-kassa, sjukförsäkringen mm), Barnomsorg, Försvaret, Skatter, Fördelningspolitiken, Företagande / näringspolitik, Infrastrukturpolitik, Djurrättsfrågor, Familjepolitik, EU / EMU, Privatiseringar, Integritetsfrågor (t.ex. FRA-frågan), Regionalpolitik och slutligen Utrikespolitik.

Ett annat sätt att titta på resultatet är att se hur många "poäng" de olika partierna får. Jag har då satt 3, 2 eller 1 poäng till de tre partierna i toppen inom varje kategori. Och det följer ju ganska bra den allmänna väljaropinionen. Men inte helt...

Socialdemokraterna vinner helt överlägset. S är det enda parti som placerar sig i toppen inom alla kategorier och vinner alltså 6 av de 10 toppkategorierna. Totalt får man ihop 24 poäng. Sett till det här så borde ju Socialdemokraterna ligga bättre till i opinionen. Upplever väljarna att dom trots allt inte riktigt vågar lita på att man ska bedriva socialdemokratisk politik när det gäller? Socialdemokraternas toppområden är Landets ekonomi, Socialförsäkringarna, Sysselsättningen och Utrikespolitiken.

Socialdemokraterna

Moderaterna ligger ganska långt efter och får ihop totalt 12 poäng. Och man vinner två kategorier. Förra undersökningen vann Moderaterna tydligen fyra kategorier så det hela är nog en missräkning för Ulf Kristersson. Totalt lyckas man placera sig i 7 kategorier. Moderaternas toppområden är Företagandet, Lag och ordning samt Landets ekonomi.

Moderaterna

Sverigedumokraterna ligger inte långt efter. 11 poäng efter placeringar i lika många kategorier, 7 stycken. SD lyckas dock bara vinna en enda kategori. Sverigedumokraternas toppområden är inte överraskande Invandring, Lag och ordning samt EU.

Kristdemokraterna kommer långt efter med 5 poäng efter placeringar i 3 kategorier. Toppen är Familjepolitiken, Äldreomsorg, Sjukvård och Barnomsorg.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet kommer på femte plats och får ihop 4 poäng med tre olika placeringar även dom. Vänsterns toppområden är Privatiseringar, Socialförsäkringar och Fördelningspolitik.

Miljöpartiet placerar sig bara i ett område, men vinner ju på Miljöfrågan. Av alla de 25 områden som ingår i undersökningen är det bara Energipolitik och Djurrätt som Miljöpartiet har något förtroende bland väljarna.

Centerpartiet ligger på delad sistaplats med sina 2 poäng från Miljöfrågan. Man har dock bättre siffror i andra frågor än just Miljöpartiet.

Liberalerna får också bara ihop 2 poäng från skola och utbildning. Liberalerna är också det enda parti som bara lyckas få ihop 1% förtroende inom något av de 25 områdena. Och man lyckas med detta i inte mindre än fyra av de tio-i-topp områdena! Det är uppenbart att Nyamko Sabuni har en hel del att jobba med. Föga förvånande är de enda områden där det finns något förtroende Liberalerna inom Skolan, Försvaret och EU/EMU.

Så hur känner ni? Blev ni förvånade över något? Saknade ni något? Egentligen inte så mycket nytt att det skulle vara befogat att ägna så här mycket utrymme åt det!

Vill ni läsa mer? Här finns en PDF-fil att gotta ner sig i.

Inga kommentarer: