torsdag 18 juli 2019

Vita Huset!

» Vem kan man lita på?

För någon dag sedan läste jag att ett av tyskan Ursula von der Leyens löften för att få bli vald till EU-kommissionens ordförande var att arbeta för att få genomfört någon form av "digitalskatt" för att komma åt de stora amerikanska nätjättarna som Google, Facebook osv som ju mycket effektivt smiter från att betala skatter genom att slussa sina vinster runt mellan olika länder för att till slut hamna där man slipper skatta för pengarna.

Nu läser jag att USA:s utrikesdepartement har beordrat sina beskickningar att varna länder som överväger att införa skatter mot dessa bolag. Man ska hota med "repressalier" mot de länder som beskattar de stora amerikanska skattesmitarjättarna.

- "Trumpadministrationen kommer inte att tolerera diskriminerande behandling mot amerikanska företag."

USA
Det var budskapet i utrikesminister Mike Pompeos signerade order till de amerikanska ambassaderna.

Det är uppenbart att vänskapen mellan jättarna och den amerikanska administrationen är god. Vita Huset skyddar bolagen från att behöva betala skatter mot att bolagen som Google och Facebook snällt lyder order från Vita Huset och Pentagon. Vi har ju exemplet när Vita Huset som ett led i handelskriget med Kina skulle sätta åt kinesiska Huawei. Google och Facebook fick order från Pentagon om att stoppa Huawei från att använda deras appar och Facebook och Google lydde snällt. Vi fick bevis för att de amerikanska nätjättarna snällt går i Pentagons ledband i varje fall. Dom lyder när Pentagon ger order. Ett uppenbart säkerhetsproblem eftersom vi ju inte vet vad jättarna gör med all den information dom har om oss.

Jag är dock övertygad om att dom villigt kommer att lämna över den till Pentagon när Pentagon ber om det. Nästa gång du får besked om att någon av alla dessa appar har uppdaterats så fundera lite över vad bolagen har fått order från Pentagon om att lägga till i apparna! Jag litar inte på vänskapen mellan Vita Huset / Pentagon och de amerikanska nätjättarna.

Inga kommentarer: