tisdag 30 juli 2019

Det finns de som är likt strutsen

» World Overshoot Day

I går inträffade det som döpts till World Overshoot Day. Uträknad av Global Footprint Network som samarbetar med Världsnaturfonden WWF. Från och med i dag så tär vi på jordens resurser mer än vad som återskapas. Mänskligheten på jorden förbrukar under ett år 1,7 jordklot. Och detta datum inträffar allt tidigare på året. Något som naturligtvis inte kan fortsätta. Vi svenskar förbrukar motsvarande 4 jordklot per år. Det krävs alltså rejäla förändringar i vårt sätt att leva för att vår jordglob ska kunna föda och serva alla jordens innevånare. Och det är vi i den rika världen som måste göra de stora förändringarna.

Älska vår värld
Fast det finns dom som tror att allt löser sig. Precis som klimatförnekarna. En av dessa är moderata Svenska Dagbladets ledarskribent Catarina Kärkkäinen som med hänvisning till "trovärdiga källor" som Johan Norberg menar att allt löser sig. Det är bara att fortsätta som vanligt så löser marknaden och den tekniska utvecklingen alla problem. Fortsätt lyxlivet!

Själv tycker jag att vi ska vara tacksamma för att inte alla människor på vår jord lever som vi. För då hade katastrofen varit ännu närmare. Ju högre standard människor får, desto mer konsumerar vi. Och desto närmare kommer vi den punkt då det inte går längre.

Vi måste helt enkelt ändra vårt sätt att leva. Masskonsumtionen måste bromsas in. Vi måste fundera över om vi vill att våra barn och barnbarn som ha en jordglob som det går att leva på.

Och vi måste göra dessa förändringar NU!

Läs mer:
Nu är jordens resurser slut för i år
Nej, den som är satt i miljöskuld är inte fri
Nu är jordens resurser slut
Nej, jordens resurser är inte slut

Inga kommentarer: