måndag 22 juli 2019

Terrorism

» Åtta år går fort

I dag är det exakt 8 år sedan de Nordiska länderna drabbades av det värsta terrordådet i vår moderna historia. Det var den 22 juli 2011 som Anders Behring Breivik först dödade 8 personer med en 900 kilos bilbomb i Regeringskvarteren i Oslo och sedan åkte ut till Utøya där det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation Socialdemokratisk ungdom hade ett ungdomsläger där han sköt ihjäl ytterligare 77 ungdomar.

Anders Behring Breivik var högerextremist med nazistsympatier och hans massmördande var ett tydligt nazistiskt terrordåd. På årsdagen har andra nazister vandaliserat ett minnesmonument över Breiviks massmord genom att spreja hakkors på detta.

Älska din nästa
I Sverige har vi haft ett antal nazister eller högerextremister som begått mord av politiska skäl. Anton Lundin Pettersson högg ihjäl två med invandrarbakgrund på en skola i Trollhättan 2015. 2009-2010 gick Peter Mangs runt i Malmö och sköt personer med utländskt utseende. Han fälldes till slut för två mord och åtta mordförsök. Lasermannen, John Ausonius, sköt under en period 1991-1992 11 personer varav en dödades och flera fick skador för livet. Alla med utländskt utseende! 1995 knivmördades den asylsökande 18-åringen Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten i min grannkommun Klippan. Mördare? Nazister! Uppräkningen är inte komplett men det är de jag kommer på just nu.

Men, vi går främst och är rädda för islamistiska terrordåd. Terrordåd och mord av politiska och religiösa skäl kan begås av vilken grupp som helst. Det finns extremister inom alla grupper. Det är inte heller någon ny företeelse. Redan 1908 sprängdes en båt i Malmö, Amalthea, av några ungsocialister. På båten bodde några engelsmän som rekryterats till Malmö för att jobba som strejkbrytare. 1940 sprängdes den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå i luften och fem personer dödades. Bakom bombdådet låg bland annat flera militärer och en journalist från en konkurrerande högertidning. Sympatisörer till nazistiska NMR har begått åtskilliga "terrordåd" mot flyktingboenden. 2015 lade Sverigedumokraterna i Lund ut på sin hemsida adresserna till flyktingboenden. Gissa vad som hände?

Internationellt har muslimska extremistgrupper, kristna extremistgrupper och hinduiska extremistgrupper gjort olika terrordåd. I t.ex. Tyskland har högerextremister och Nazister begått ett antal mord med politiska förtecken. För en vecka sedan gjorde italiensk polis en räd mot en fascistgrupp och hittade allt från vanliga automatvapen till granatgevär och en hel missil.

Låt det som hände i Norge för åtta år sedan påminna oss om att extremister av alla sorter är farliga. Sedan må det vara religiösa extremister eller politiska extremister. Det som skrämmer mig mest i Sverige är högerextremister. Men vi får inte glömma den motsatta sidan och olika religiösa extremistgrupper med kanske islamister i täten.

Love
Läs mer:
Åtta år efter Utøya
Norge ska undervisa om terrordåden i skolan
Utøya-monument blev vandaliserat med hakkors
Italiensk polis gjorde räd mot högerextrema – hittade jaktrobot
Gryningsräd mot fascister – polisen hittade missil
SD har lagt ut kartor till flyktingboenden
Knivmordet i Klippan 1995

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Så sant.
https://www.expressen.se/debatt/atta-ar-efter-utoya-och-nazismen-vaxer-snabbt/