onsdag 31 juli 2019

Protestera mot staten Israels politik

» Antisemitism och annan rasism

Antisemitismen är en varböld i det svenska samhället. Och i stora delar av resten av världen också. Men, många verkar ha mycket svårt för att skilja mellan antisemitism och kritik av staten Israels högerregim. Tyvärr verkar många kraftigt ta avstånd från antisemitismen samtidigt som dom håller tyst om andra former av rasism. Som antiziganism, islamofobi och liknande. Ett exempel på detta är ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad från två moderater. Adam Danieli från Fria Moderata Studentförbundet och Marcus Björk från den moderata Studentföreningen Ateneum. Under rubriken: - "Att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel tvingas flytta är oacceptabelt" går man till storms och protesterar mot att det förekommer protester mot en kommande tennismatch mellan Sverige - Israel. Och tar upp tidigare våldsamma protester mot matcher mot Rhodesia 1968 och Chile 1975 som båda utsattes för hårda protester från vänstergrupper. Fast man verkar inte förstå att dom protesterna handlade inte heller om någon form av rasism. Det var politiska protester mot diktaturer. Rhodesia var en apartheidstat med en öppet rasistisk politik. Chile var en högerstyrd militärdiktatur där en militär, Augusto Pinochet, satts till makten av CIA i en militärkupp för att störta ett folkvalt vänsterstyre.

Rasism
Men, protester mot Israel handlar till väldigt liten omfattning om antisemitism utan det handlar om en kritik av ett högerstyre som ständigt bryter mot internationella lagar och genomför en form av apartheidpolitik på ockuperad mark.

Antisemitismen är ett stort problem. Den finns främst inom två grupper, inom högerextrema grupper och inom grupper med anknytning till Mellanöstern. Där dessa lägger hela skulden för konflikten med Israel på judar som grupp. Vilket är helt fel! Det finns stora judiska grupper som är motståndare till den politik som förs av den extrema högerregim som Benjamin Netanyahu i dag står för. En gång i tiden styrdes staten Israel av en vänsterrörelse och hade då ett nära samarbete med svensk arbetarrörelse. Så kära moderater, när vänstern protesterar mot den israeliska politiken så handlar det inte om antisemitism, det handlar om kamp för en demokratisk och fredlig lösning på konflikten och protester mot den politik som staten Israel för på ockuperad mark.

Men ALLA former av rasism är ett stort problem i vårt samhälle. Att judar på många håll inte vågar gå omkring klädda i judiska symboler är en skam för det svenska samhället. Men samma grupper som i dag protesterar mot Antisemitismen vill samtidigt förbjuda muslimer att gå klädda i muslimska symboler. Det är lika illa när judar attackeras för att dom har judiska symboler som när muslimer attackeras för att dom går klädda i muslimsk klädsel. Alla former av rasism är en skam. Det må vara förföljelse och diskriminering av judar, men också av romer, muslimer, färgade eller vilka det nu är.

Så kära Fria Moderata Studentförbundet och Studentföreningen Ateneum, ni är välkomna på barrikaderna mot ALLA former av rasism. Men blanda inte ihop kritik av staten Israels ockupationspolitik med antisemitism. Det är inte samma sak!

Inga kommentarer: