onsdag 12 juni 2019

Två bröder

» En välfärd för alla

I gårdagens tyckerier här på Sven Tycker tog jag ju upp nationalekonomen Tino Sanandaji. Hans efternamn dyker upp i dag igen! Jag är medveten om att många av mina läsare undrar vad dom gjort för ont för att drabbas av detta. Men ibland slumpar det sig så illa.

De sanna Moderaterna
En av Svenska Dagbladets sommarvikarier på ledarsidan går i dag till angrepp mot det jag skriver om i rubriken, Välfärd för alla! Catarina Kärkkäinen heter hon. För att ni lite bättre ska förstå vad det hela handlar om så ska jag berätta att Catarina Kärkkäinen också är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, och det förklarar nog en hel del. Om vi nu tvunget ska hitta förklaringar till allt. Hur som helst har Catarina Kärkkäinen satt som rubrik: - "Släpp välfärdsnostalgin" på sitt angrep, i sann moderatanda, på En välfärd för alla.

Catarina Kärkkäinen hänvisar till just bland annat Nima Sanandaji (som hon klassificerar som författare och samhällsanalytiker) i sitt angrepp på det jag kallar En välfärd för alla. Tydligen är Nima och Tino bröder, men befinner sig uppenbarligen på samma planhalva i varje fall. Familjen tillhörde "överklassen" i Iran och kom tydligen som flyktingar till Sverige efter den iranska revolutionen.

Hur som helst så handlar alltså texten från Fria Moderata Studentförbundets ordförande Catarina Kärkkäinen, i sann moderatanda, om begränsningar av samhällets välfärdspolitik. Något förkortat en sann moderat åsikt. "Välfärd" handlar inte om Välfärd för alla. Det handlar om "Sköt dig själv och skit i andra" och sedan privat välgörenhet för den som det går illa för.

Sann Moderat anda. Och dom hittar alltså inspiration hos bröderna Sanandaji!

Eller som Moderatledaren Ulf Kristersson sade en gång:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Inga kommentarer: