torsdag 13 juni 2019

Om att skrämma upp folk

» Alla ska våga gå hem från jobbet

Den här rubriken har Timbros utsända, Lydia Wålsten, på Svenska Dagbladets ledarredaktion satt på dagens ledarartikel. Hon har som utgångspunkt en bok som heter Vägen till ett tryggare Sverige skriven av "samhällsdebattören" Nima Sanandaji och Säkerhetsföretagens chef Li Jansson. Tänk, där dök han upp igen, Nima Sanandaji! Den här gången tillsammans med Li Jansson med en reklamskrift för organisationen Säkerhetsföretagens medlemsföretag, som Li Jansson är chef för.

Naturligtvis handlar det om att skapa mer jobb för Säkerhetsföretagen samtidigt som Lydias ledarartikel naturligtvis handlar om att ytterligare skrämma upp svenskarna och ta lite politiska poäng. - "Alla ska våga gå hem från jobbet" sätter alltså Lydia Wålsten som rubrik. Som om det skulle vara det farligaste vi kan hitta på? Att gå hem från jobbet.

Älska din nästa
Jag vill därför berätta för Lydia att många fler människor dödas i olyckor på sitt arbete än som dödas av okända människor som dom blir överfallna av på allmänna platser. Det är alltså mycket farligare att jobba än att ta sig hem från jobbet. Jag vill också påpeka att det är många fler som dödas där hemma av familjemedlemmar / bekanta än som råkar ut för något ute på allmänna platser. Kanske ska vi tolka Lydias fråga som att hon egentligen inte menar att ta sig hem från jobbet som skulle vara farligt utan att vara hemma istället för att vara på jobbet som skulle vara farligt?

När vi talar om risker så får vi inte glömma alla trafikolyckor som skördar liv. Dom är mångdubbelt fler än arbetsplatsolyckorna till och med. Och alltså verkligen mångdubbelt fler än att människor råkar ut för överfall av okända människor på allmänna platser. Det är alltså inte farligt att vistas ute på allmänna platser. Det är farligare på jobbet, det är farligare hemma och det är verkligen farligare i trafiken.

Varför vill du skrämma upp människor Lydia? Kan det bero på att det inte går att ta politiska poänger på att kräva säkrare arbetsplatser? Kräva begränsningar av alkoholförsäljningen? För att inte tala om kraftiga begränsningar i biltrafiken i form av t.ex. kraftigt sänkta hastigheter?

Jag bor så att jag regelbundet hör Räddningstjänsten rycka ut med sirener på högsta volym. Men jag vet också att oftast är det en ny trafikolycka ute på E4:an eller 21:an. Det är inte bränder! Ibland kan man se en liten notis i HD:s papperstidning eller oftast i den digitala upplagan om att E4 fått stängas av för en olycka eller liknande. Men allt som oftast får man inte veta något. Men, skulle det inträffa någon form av våldsbrott så kan vi vara säkra på att det rapporteras.

Det händer som sagt många fler olyckor på arbetsplatser än det sker olika former av våldsbrott. Men jag har aldrig än så länge hört en reporter fråga någon om dom blivit rädda för att gå till jobbet. Men händer det något våldsbrott så får man ofta höra frågan: - "Har du blivit rädd för att gå ut nu?"

Vi ska inte förringa våldsbrotten som sker. Skjutningar där kriminella grupper gör upp inbördes. Eller sprängningar där någon försöker vara tuff eller försöker skrämma någon. Men, det är inget nytt. Åstorp ligger nära Hasslarp och Kattarp. Här hade MC-gängen Hells Angels och Bandidos vardera ett högkvarter en gång i tiden. Och sköt med pansarskott över åkrarna mot varandra! Uppgörelser mellan kriminella grupper är inget nytt!

Låt dig inte skrämmas! Ju fler som är ute och rör sig ännu mer minskar riskerna för att någon råkar illa ut!

Inga kommentarer: