fredag 21 juni 2019

Krav på förtroendevalda

» Om politiskt hat och moral

Kan man begära mer när det gäller moral och ärlighet av politiskt förtroendevalda än man kan förvänta sig av gemene man? Först och främst så vill jag ha sagt att man ska kunna ställa höga krav på alla! Egentligen så är det ju inte OK med brister i moralen hos någon, men trots allt så tycker jag att förtroendevalda ska föregå med gott omdöme.

Det är som med vuxna och barn. Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger till dom att göra. Om inte vi vuxna gör rätt, hur ska vi då kunna förvänta oss att barnen ska göra rätt. Låt mig ta ett enkelt exempel. Att gå mot röd gubbe på övergångsställen! Jag skulle inte komma på tanken att gå mot rött på ett övergångsställe om det står föräldrar med sina barn och väntar. ALDRIG! Jag ska dock erkänna att jag kan, om jag har bråttom, gå mot rött om det är helt tomt i trafiken och ingen annan står och väntar. Men ALDRIG om det skulle stå en förälder med sina barn och vänta. ALDRIG! Det handlar om att visa omdöme och att föregå med gott exempel. Barn gör som vuxna gör, dom gör inte som vuxna säger till dom att göra om dom samtidigt själva struntar i reglerna.

Och då kommer vi in på förtroendevalda politikers moral och förmåga att föregå med gott exempel. Låt oss börja med den tidigare liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl som avslöjades med verkligt kreativa bostadslösningar för att plocka ut så mycket som möjligt från oss skattebetalare. Avslöjandet var så graverande att den liberala partiledningen uppmanade Emma Carlsson Löfdahl att avgå från riksdagen. Emma Carlsson Löfdahl valde att istället gå ur Liberalerna men stanna kvar i Riksdagen som politisk vilde. Hon har dessutom lämnat det politiska arbetet i riksdagen och är inte närvarande i Riksdagshuset. Däremot fortsätter hon att plocka ut full ersättning - för att inte göra någonting! Det är ett tydligt exempel på total brist på moral och ovilja att föregå med gott exempel.

Just nu är det fyra riksdagsledamöter som är under utredning för bedrägerier. Förutom ovannämnda f.d. liberala Emma Carlsson Löfdahl så har vi den tidigare moderata men numera sverigedumokratiska riksdagsledamoten Patrick Reslow som ju misstänks för kreativa lösningar för att bjuda frun och barn på trevliga vistelser i allt från Almedalen till Singapore. På skattebetalarnas bekostnad! Dom andra två som är under utredning är moderaten Erik Bengtzboe och sverigedumokraten Stefan Jacobsson. Låt oss säga att den moderata talmannen Andreas Norlén inte är överlycklig över riksdagsledamöternas oförmåga att föregå med gott exempel och visa den moral som man kan förvänta sig från en förtroendevald.

Det ska påpekas att det handlar om enstaka exempel. Men i en sådan här grupp av privilegierade förtroendevalda är en enda girigbuk en för mycket!

Ett annat exempel på total brist på moral och anständighet är den moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus som när den moderata riksdagsgruppen hade party på krogen Josefina på Djurgården i Stockholm visade brist på omdöme. Den beskrivs så här: - "Djurgården har ett flertal fina restauranger, men de drar oftast en ganska mogen och stillsam publik. När det kommer till rent svirande har ön inte så mycket att erbjuda. Undantaget är Josefinas uteservering...". Hur som helst hade arrangörerna bestämt ett 80-tals tema på partajet. Nämnda Maria Stockhaus tyckte att en lämplig klädsel var att klä sig i en av de hattröjor mot Olof Palme som Moderata Ungdomsförbundet spred och som hon tydligen hade kvar sedan åren i MUF. Sveriges statsminister Olof Palme mördades ju 1986 så Maria Stockhaus tyckte väl att det var ett lämpligt firande. Hatet mot "klassförrädaren" Olof Palme var enormt inom den svenska högern och Moderata Ungdomsförbundet spred tröjor, pilkastningstavlor osv med elaka karikatyrer på Olof Palme. Ett hat som slutligen ledde till att han mördades. Detta tyckte tydligen Maria Stockhaus var ett lämpligt klädval. Moral? Omdöme? NÄ!

Jag har redan tidigare också nämnt Kristdemokraternas nyvalda EU-Parlamentariker Sara Skyttedal som tydligen inte tyckte att det var något konstigt med att få en Gucci-väska och lite annat till ett värde av över 20.000 kronor helt plötsligt av en av landets många samhällsdebattörer. Tino Sanandaji är ofta aktiv i samhällsdebatten på uppdrag av olika lobbyingorganisationer. Men Sara Skyttedal tyckte inte det var något anmärkningsvärt. Hade jag fått en gåva till ett värde över 20.000 kronor så hade jag verkligen undrat över vad som var haken med det hela. Men uppenbart är att kristdemokraten Sara Skyttedal lever i en annan värld än vi vanliga svenskar. Valrörelsen körde hon omkring i en exklusiv sportbil Lotus Elise som hon fått "låna". Som sagt apropå att leva i en annan värld än sina väljare. - "Elcyklar är tramsigt" tycker för övrigt Sara Skyttedal. - "Elcyklar är tramsigt. Och vi måste satsa på ett samhälle där bilen faktiskt får plats." Sagt av kristdemokraten Sara Skyttedal som älskar att få publicitet. - "Flyg mera" är ju ett annat citat från denna publicitetskåta kristdemokratiska politiker.

Kan man begära mer av förtroendevalda politiker? Ja, jag tycker faktiskt det!

/Detta tyckeri skulle egentligen ha publicerats i går den 20 juni. Men jag tillbringade drygt 7 timmar på akutmottagningen i Helsingborg. Så jag hann aldrig färdigställa det. Det var sängen som gällde när jag strax före midnatt var åter hemma. Det får bli två tyckerier i dag istället./

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Tino Sanandaji är ofta aktiv i samhällsdebatten på uppdrag av olika lobbyingorganisationer"

Vänligen ljug inte och sprids inte lögner, jag har inga uppdrag av några lobbyingorganisationer.

/Tino

Sven Tycker sa...

OK, om du säger det så. Men jag hade nog inte fått t.ex. SNS att ge ut en bok av mig. Men OK, det var inte på deras uppdrag.