tisdag 25 juni 2019

Jag vet bäst

» Skattefunderingar

Skatterna är alltid ett spännande ämne. Allt från de som ser skatter som ett sätt att finansiera samhället till de som också ser skatterna som ett sätt att omfördela samhällets resurser från de som har ett överflöd till de som inte har en dräglig nivå eller de som egentligen bara ser skatter som ett djävulens påfund som man ska smita från att betala om man kan.

Senast jag var inne på ämnet var för en knapp vecka sedan när jag i onsdags hade synpunkter på argumentationen för det man kallar "Platt skatt". Alltså att sänka skatten rejält för de som har mycket höga inkomster. För det är ju just det Platt skatt innebär (dvs att avskaffa progressiv skatt). Debatten fortsätter dock.

I Svenska Dagbladet konstaterat i ett debattinlägg Göran Collert (tidigare koncernchef och styrelseordförande i Swedbank), Sverker Lerheden (styrelseordförande i Masmästaren fastigheter AB) och Roland Petersson (tidigare IR-ansvarig i Swedbank) att: - "Orättvisa skatter hotar demokratin". Dom tycker att: "Skattesystemet skall vara enkelt och begripligt. I riktning mot att jämställa skatt på löneinkomster och skatt på kapitalinkomster." I dag är beskattningen av s.k. arbetsfria kapitalinkomster lägre än på arbetsinkomster. Det är bara om man har mycket låga kapitalinkomster som dessa beskattas högre. Över huvud taget är den svenska beskattningen av kapital mycket förmånlig internationellt sett. Sverige är nästan ensamma i världen om att inte beskatta Förmögenheter, inte beskatta Arv, inte beskatta Gåvor och dessutom i princip inte ha någon Fastighetsbeskattning. Debattörerna vill att alla inkomster beskattas lika. Dvs att Jobbskatteavdragen avskaffas så att man inte betalar högre skatt på sin sjukpenning eller pension än på sin lön. Och att kapitalinkomster också behandlas lika. Samtidigt vill man återinföra Fastighetsbeskattningen.

Sådana här radikala idéer där Sverige slutar premiera rika människor och människor med stora kapitalinkomster passar naturligtvis inte alla. Inte dom som får ta ett större ansvar för samhällets försörjning i varje fall. I Dagens Industri argumenterar istället Johan Fall (skattechef på Svenskt Näringsliv) och Clemens Fuest (president IFO-institutet) snarast för motsatsen i ett debattinlägg med rubriken: - "Sänkt kapitalskatt kan skapa 35 000 nya jobb". IFO (Information und Forschung) är en i grunden tysk näringslivsorganisation. Dom vill alltså tillsammans med det svenska näringslivet istället sänka kapitalskatterna ytterligare och göra skillnaden mellan skatt på arbete och skatt på arbetsfria skatter ännu större. Det hela betalas naturligtvis genom alla de positiva effekter som blir när miljonärer får mer pengar över till lyxkonsumtion. Eller också kanske det betalas av jobbarna?

Funderandet får Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson att argumentera för att vi ska: - "Välja en enkel lösning". För så är det ju naturligtvis. Det är alltid enklast att välja en enkel lösning. Alltid! Fast det är klart att oftast blir den enkla lösningen inte den bästa lösningen. Snarast är det ju tyvärr så att den enkla lösningen löser inte problemet. Men man kan ju i varje fall alltid säga att man kommit med en snabb lösning.

Några som i sedvanlig ordning valde en enkel lösning på ett problem var Sverigedumokraterna när bakgrundskontrollföretaget Verifiera gjorde en kontroll av brottsstatistiken bland de svenska partiernas kandidater vid senaste Riks-, Landstings- och Kommunalvalen. Den statistiken visade att just de Sverigedumokratiska kandidaterna utmärkte sig. - "SD toppar lista över andel åtalade kandidater". 7,1% av SD:s kandidater hade stått åtalade i brottmål. Övriga partier låg på mindre än hälften så många. Det varierade mellan Vänsterpartiet (3,4%) och Moderaterna (3,3%), och Liberalerna (2,4%) och Socialdemokraterna (2,0%). Sverigedumokraterna valde naturligtvis den enkla lösningen när man ska kommentera siffrorna. Det är fel på statistiken!

- "Jag älskar att äga" är Svenska Dagbladets ledarskribent Catarina Kärkkäinen lösning på världens problem. Äganderätten står över allt annat. Äger du en skog så bestämmer du över den. Det ska det stygga "Samhället" inte lägga sig i hur du använder den skogen. Att ställa krav av miljöskäl, kulturhistoriska skäl eller pga samhällsnytta ska stoppas. Äganderätten är helig! Och det gäller ju naturligtvis även inkomsterna. Int f-n ska samhället ta ifrån mig vad jag ärligt (eller kanske lite mindre ärligt ibland) förtjänat. Skatt är stöld! Dom där poliserna, läkarna, lärarna och stridsflygplanen kan nå'n annan betala. "Vi älskar att äga"!

Jag tror att mina sympatier ligger mer hos Philip Botström, som är förbundsordförande för SSU och som fått Dagens Nyheter att ta in de här förslagen på Debattsidan: - "Sveriges framtid hotas av de rikas låga skatter". Det är inte som Näringslivets lobbygrupper tycker, kapitalägare och höginkomsttagare som betalar för höga skatter. Det är de som har svårt för att få ihop det som i så fall betalar för stor andel av samhällets driftskostnader. De som har ett större överskott måste helt enkelt ta ett större ansvar för vårt gemensamma samhälle.

Det är faktiskt inte frivilligt att betala skatt som den här företagaren uppenbarligen går omkring och tror: "Direktören körde för fort – lyxbilen togs av Kronofogden". När moderater kommer med sina regelbundet återkommande krav på jakt på bidragsfusk är det viktigt att tänka på att man inte samtidigt kräver hårdare tag mot skattefusk!

Det är enorma summor pengar som människor med makt och pengar gömmer undan och där banker, finansbolag, jurister och annat löst folk är mer än villiga att hjälpa till. Den globala penningtvätten motsvarar mellan 2 och 5 procent av världens totala BNP. Varje år försvinner kanske så mycket som 20 biljoner kronor. Totalt kan det finnas någonstans mellan 80 och 350 biljoner kronor undangömda. Med hjälp av mindre nogräknade banker och advokater. En biljon är 1.000 miljarder. En miljard är 1.000 miljoner. 350 biljoner är alltså 350.000.000.000.000.

Åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga!

Inga kommentarer: