söndag 2 juni 2019

Behov och tillgång

» Militär lekstuga

I Svenska Dagbladet för Claes Arvidsson en ständig kamp för att militären måste ha ännu mer pengar, ännu fler soldater och ännu mer stridsvagnar, ubåtar, stridsflygplan och annat. Han kallas för "Säkerhetsrådets redaktör". Säkerhetsrådet i sin tur beskrivs så här: "Säkerhetsrådet är en fristående gästblogg knuten till SvD:s ledarredaktion och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade." Dvs i korthet en lobbygrupp för mer pengar till militärerna, anslutning till NATO och hets mot det stora militära hotet från det hemska Ryssland som under alla tider varit det stora hotet mot världsfreden. Alltså inte något som har med FN:s Säkerhetsråd att göra. Inget neutralt råd. Utan helt enkelt en lobbygrupp för militären, som har en särställning på Svenska Dagbladet.

Non violence
I dagens tidning skriver Claes Arvidsson: - "Dags att bryta finansdepartementets makt över försvaret". I korthet går det ut på att militärerna alltid ska få vad dom vill ha utan att Finansdepartementet ska lägga sig i hur våra skattepengar fördelas.

För tydlighetens skull så vet jag inte säkert om det står i just dagens tidning eftersom jag aldrig fått dagens tidning. Antagligen tyckte tidningsbudet att det var för jobbigt att gå i trapporna för vi fick ingen tidning alls i dag. Trots att vi skulle haft både HD och SvD!

Nä, jag tar tillbaka det tidigare påståendet om Finansdepartementet. Finansdepartementet ska naturligtvis alltid lägga sig i hur skattepengarna fördelas till de olika departementen - med undantag för pengarna till militären. DOM ska alltid få vad dom behöver, och vad dom behöver ska inte avgöras av några politiker som inget begriper utan det bestämmer militären bäst själva. Dom ska bara behöva rekvirera pengar från skattekistan. Det ska inte Finansdepartementet lägga sig i.

Det hela är naturligtvis en fortsättning på debatten om Försvarsberedningens slutsatser. Där ju de borgerliga partierna hoppade av i sista stund i protest mot att man även fick ta ekonomiska hänsyn när man bestämde hur mycket pengar militärerna ska få att leka med. Precis som med alla andra utgifter som ska betalas med skattepengar så måste det göras en fördelning med hänsyn till behov och tillgång på pengar. Men från de borgerliga partierna var det uppenbart att sådan hänsyn gäller inte militärutgifter. Om man ska vara elak, så verkar man vara inspirerade av Danderyds ekonomistyrning.....

Även militärer får faktiskt hushålla med pengarna. I slutändan är det Finansdepartementet som sitter på skattekistan och kan fördela pengar till olika behov. Militären har ingen särställning!

Begrips!

Inga kommentarer: