tisdag 4 juni 2019

Friskoleröran

» Stackare!

I ett debattinlägg i Dagens Industri beklagar sig miljardären Dan Olofsson över att regeringen planerar att ställa krav på att Offentlighetsprincipen ska gälla för Friskolor som finansieras med skattepengar precis som för kommunala skolor som finansieras på samma sätt. - "Insyn i friskolor strider mot Januariavtalet" skriver Dan Olofsson upprört. I Januariöverenskommelsen lovar ju regeringen att inte återkomma med något förslag om begränsning av vinsterna inom skattefinansierade privata kommersiella företag inom t.ex. utbildning och vård. Men regeringen planerar nu att ställa krav på att friskolor ska omfattas av samma regler när det gäller Offentlighetsprincipen som kommunala skolor. - "Friskolebolag säger nej till nya insynsregler". Det är risk för att det kan bli färre som är intresserade av att starta Friskolor hävdar Friskolekoncernerna, Friskolornas riksförbund och Dan Olofsson.

Skolläxan
Det kostar så mycket med Offentlighetsprincipen hävdar dom. Jag har därför ett tips. Om Friskolornas riksförbund gör en beräkning av vad det kommer att kosta för Friskolorna om man låter även av skattebetalarna finansierade Friskolor omfattas av samma regler som kommunala skolor redan omfattas av så kan man ju göra så att man låter Friskolorna få så mycket lägre skolpeng än kommunala skolor. Då blir det ju lika villkor och så slipper Friskolorna lämna ut uppgifter som dom helst vill hemlighålla. Kan det vara en bra idé? Vad tror du Dan Olofsson?

För det där med att hemlighålla uppgifter är ju något som har präglat hela Friskolereformen. När Carl Bildt var på väg att kommersialisera den svenska skolan genom Friskolereformen kom det en rapport från OECD 1992 som varnade för de planerade åtgärderna. - "OECD framhåller i rapporten att den svenska skolan hade såväl hög kvalitet som hög grad av likvärdighet och ställer sig frågande till att göra så genomgripande förändringar i ett system med så goda resultat. Rapporten varnar för att marknadsreformerna kan leda till ökad segregation och kritiserar förfarandet att driva igenom så långtgående reformer utan grundlig utredning."

Men Calle och de andra borgerliga trodde på att Marknaden var lösningen på alla problem - även problem som inte fanns. Rapporten från OECD gömdes undan och diariefördes inte ens. Sverige fick världens mest kommersialiserade Friskolereform och de svenska skolresultaten började sjunka. Men aktiemarknaden uppskattade "reformen". Nya börsnoterade skolkoncerner kunde tjäna pengar på de svenska skoleleverna. Jag förstår att Friskolorna är oroliga för offentligheten!

Frisklor

Men vi har i varje fall något att glädjas över. Sverige är ju unika i hela världen. Vi är de enda på vår glob som har ett skolsystem där skattebetalarna finansierar skolan medan skolkoncernerna fritt kan ta ut vinster och dela ut till aktieägarna. Känn er stolta, vi är unika!

Inga kommentarer: