tisdag 18 juni 2019

Mobiltelefon

» Bekämpa mobilberoendet

Enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort så fick 21 elever i en högstadieklass under en lektion på 30 minuter sammanlagt 2.000 notiser i sina mobiltelefoner. Det motsvarar 3 pling i minuten per elev. Jag måste säga att det hela låter osannolikt högt. Skulle jag drabbas av 3 pling i minuten under en halvtimme skulle jag tagit telefonen och slängt den i väggen och aldrig velat se den igen.

Mobilvarning
Jag läser om undersökningen i en artikel som handlar om mobilförbud i skolorna. Det är alltså Mobil - Nej tack som ska vara grundregeln under lektioner. Ett förslag som jag tycker låter alldeles utmärkt. Man ägnar sig inte åt mobilen medan man har lektion! Punkt! Det gäller också på arbetstid - låt mobilen ligga!

Vårt mobilberoende har inspirerat till många regler som egentligen inte borde behövas. I flera länder, t.ex. Frankrike är det tydligen på gång lagstiftning som innebär att arbetsgivaren inte får förvänta sig att personalen på sin fritid ska fortsätta jobba via mobiltelefonen. Vi har förbuden mot att använda mobilen medan man kör bil som ett annat exempel. Egentligen borde ett sådant förbud inte behövas. Det borde ju vara helt självklart att man inte sitter med mobilen i handen och pratar (eller SMS:ar osv) medan man kör bil. Är dom blåsta i huvudet som ens kommer på tanken?

Den utveckling som pågår mot att vi lägger allt mer av våra liv i mobiltelefonen är en skrämmande utveckling. I Helsingborgs Dagblad kunde vi idag läsa om: - "En utmaning att kunna klara sig utan mobilen." Vi plockar in allt mer av våra liv i den där lilla apparaten. Funktioner och finesser som gör oss allt mer beroende - och stressade. Det sker både frivilligt och med tvång. Vi väljer själva att lägga allt mer av livet i den lilla mojängen. Men vi har också ett samhälle som "tvingar" oss att lägga allt mer av vårt liv i samma mojäng.

Jag har börjat vägra! Det regionala trafikföretaget Skånetrafiken försöker locka oss att köpa våra tåg- och bussbiljetter via en mobilapp. Jag vägrar! Banker tvingar oss att avskaffa kontanterna och istället Swisha när vi ska betala varandra. Jag vägrar! Den ena sajten efter den andra erbjuder oss aviseringar så fort något händer. Jag vägrar! Uppräkningen kan fortsätta länge.

För en tid sedan läste jag artikel i en datortidskrift som handlade om "Bank-ID missbruk". Snart ska vi legitimera oss via Bank-ID för att gå på toa! Mitt bostadsföretag har infört att man måste logga in med Bank-ID för att göra en felanmälan. Jag gissar att man haft ett våldsamt missbruk av felanmälningar från hyresgäster som slarvat med sina lösenord? Vad är det som är så känsligt med att göra en felanmälan att man måste ta till högsta säkerhetsnivå?

Mobilstopp
Vi förväntas alla skaffa ett "intelligent" hem. Där kylskåpet skickar en avisering till mobilen när mjölken är slut och automatiskt beställer ny mjölk för hemleverans. Jag vill inte ha ett "intelligent hem", jag vill vara tillräckligt intelligent själv för att slippa detta. Vilket får mig att tänka på familjen som kopplade in babylarmet till hemmets nätverk och som blev förundrade när det lät som det fanns i ko som sade Muh i barnkammaren. Det var grannen som hackat nätverket! Jag vill inte!

Finns det något mer korkat än alla dessa som går omkring och pratar för sig själva? Alla dessa som tycker att alla i grannskapet måste bli informerade om pojkvännens dumheter? Alla dessa fånar som är så inne i sina mobilsamtal att dom totalt tappat kontakten med omvärlden och utgör trafikfara för både sig själva och andra?

Som avslutning kan någon berätta för mig hur jag ska få min mobiltelefon till att inte spela "Banana boat song" varje gång något av Region Skånes wifi-nätverk är i närheten. Vilket alltså innebär varje gång det kommer en stadsbuss i närheten! Någon gång har jag antagligen tackat Ja till att få en avisering när jag är i närheten av ett wifi-nätverk. Men jag vill inte höra "Banana boat song" i fickan var femte minut när jag går i stan! Jag har varit på flera ställen för att få hjälp med att få bort aviseringen. Dom börjar med att säga att det är väl lätt - och sedan ger dom upp. Eftersom jag tillhör de som inte köper ny mobil varje år så får jag väl leva med det hela en tid till. Men jag vägrar numera ALLA erbjudande om aviseringar.

Vägra göra dig beroende av mobilen! Protestera när företag, samhälle osv försöker tvinga in dig i beroendet!

Inga kommentarer: